106 novinara ubijeno u 2011.

PinterestFacebookTwitterShare

Najmanje 106 novinara ubijeno je u 2011. godini a najopasnija zemlja za njih je kao i prošle godine Meksiko, objavila je organizacija za zaštitu novinara (PEC).
Prema izveštaju PEC-a, najopasnija evropska zemlja za novinare je Rusija gde su ubijena dva novinara.
PEC navodi da su žene zaposlene u medijima posebno bile žrtve pobuna u arapskim zemljama gde su bile izložene seksualnom nasilju.
„Ova godina bila je posebno opasna za zaposlene u medijima zbog pobuna u arapskim zemljama.“, rekao je generalni sekratar PEC-a Blez Lompan, i dodao da je najmanje 20 novinara ubijeno, a stotine napadnuto, uhapšeno ili povređeno tokom nereda u Egiptu, Libiji, Siriji, Tunisu i Jemenu. 

U Meksiku je od januara ubijeno 12 novinara, druga najopasnija zemlja je Pakistan sa 11 ubijenih medijskih predstavnika, a na trećem mestu je Irak gde je život izgubilo sedam novinara. 

Na listi najopasnijih država za novinare su i Fililpini, Brazil I Honduras (sa po šest ubijenih novinara), Jemen gde je život izgubilo pet novinara, kao i Avganistan, Indija, Egipat, Rusija i Peru u kojima je ubijeno po tri predstavnika medija. 

Novinari su ubijani i u drugim zemljama među kojima su Bahrein, Tajland, Alžir, Azerbejdžan, Kina, Tunis, Venecuela, Vijetnam, Ukrajina i Rusija. 

Prošle godine ubijeno je 105 novinara, što je manje od 2009. godine kada je život izgubilo njih 122, od kojih 32 u masakru na Filipinima. 

PEC se zalaže za međunarodnu konvenciju za zaštitu novinara u konfliktim područjima.