Azija mora smanjiti pesticide u pirinču

PinterestFacebookTwitterShare

Azijski uzgajivači pirinča bi morali da smanje upotrebu pesticida jer njima uništavaju i prirodne predatore jedne vrste skakavaca, nametnika koji nanose veliku štetu tom usevu, upozorio je Međunarodni institut za istraživanje pirinča (IRRI), sa sedištem na Filipinima.


IRRI je tokom 1970-tih, podsticanjem većeg korišćenja đubriva i pesticida doveo do tzv. „zelene revolucije“ u Aziji, čime su obezbeđene dovoljne količine ove žitarice za tamošnje stanovništvo i za izvoz, a milioni azijskih poljoprivrednika spaseni od bede, prenela je francuska novinska agencija AFP.

Danas je, međutim, vreme za pristup koji bi u većoj meri imao u vidu ekološki momenat, upozorili su stručnjaci IRRI.

Mnoga korisna stvorenja koja se hrane štetnim skakavcima, bivaju uništena preteranom upotrebom pesticida.

Osim toga, korišćenje iste vrste pirinča tokom dužeg perioda i ubiranje tri žetve godišnje mogu da dovedu do adaptacije nametnika, čak i do toga da oni postaju krupniji nego pre.

Uz podršku IRRI, Tajland je pre tri meseca zabranio upotrebu dva pesticida – „abamektina“ i „cipermetrina“ – jer je njihova primena omogućila znatnu ekspanziju štetnih skakavaca.

U nekim regionima Vijetnama su u blizini pirinčanih polja počeli da gaje cveće pogodno za razvoju buba i pauka koji su prirodni predatori štetnih skakavaca.