Moguć novi protest poljoprivrednika

PinterestFacebookTwitterShare

Ukoliko ministarstvo prekrši dogovor sa poljoprivrednicima, u februaru nas očekuju još žešći protesti i nove blokade zemljoradnika.


Njihovi predstavnici tvrde da „ne garantuju da će moći da kontrolišu nezadovoljne“.

„Ne pretimo, na kraju krajeva, nismo mi huligani i kabadahije, već pošteni ljudi koji hrane ovu zemlju, ali je pitanje gde je granica strpljenja poljoprivrednika“ – kaže Svetozar Botić, član Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine i predsednik udruženja zemljoradnika Zmajeva.

Prema njegovim rečima, prijave koje su stigle protiv ratara zbog blokade predstavljaju „kršenje dogovora, ali i loš signal“. 

„Ako će se gledati realna situacija, blokadu nismo ni postavili mi, već policija koja nas je sprečila u želji da se domognemo Beograda, pa su možda oni prava adresa za te prijave. Uglavnom, sve i da smo krivi, ne treba zaboraviti da je naša blokada trajala nedelju dana, a nas država blokira decenijama“, napominje Botić, i dodaje da su zahtevi poljoprivrednika jasni. 

„Tražimo isplatu subvencija do 31. januara, kako je obećano, potom da subvencije budu stavka i u budžetu za narednu godinu i da se jasno precizira pravac u kome će naša poljoprivreda ići. Teško je verovati ruci koja te je sto puta udarila, a ti je hraniš“, kaže Svetozar Botić. 

On tvrdi da, ukoliko država ulazak u EU postavlja kao prioritet, „onda mora da brine o vojvođanskim njivama“. 

„Evropa insistira na dugoročnoj strategiji poljoprivrednog razvoja, a lokalne samouprave ne mogu i ne žele da se dogovore sa poljoprivrednicima čega je i koliko potrebno. Prošle godine smo prosipali mleko, da bi isto uvozili dva meseca kasnije“, ističe Botić i napominje da je „vrhunac apsurda činjenica da bi Vojvodina sa svojim potencijalima mogla da izvozi dve žetve godišnje, a umesto toga izvozi sve i svašta“.