Svaka hiljadita firma u Srbiji pokloni 13. platu

PinterestFacebookTwitterShare

Malo će se koji radnik uoči Nove godine obradovati trinaestoj plati, a o isplatama jubilarnih nagrada ili bonusa gotovo da nema ni govora. Prema prognozama poslodavaca i sindikata, od ukupno 1,7 miliona zaposlenih u Srbiji dodatni novac bi pred praznike moglo dobiti najviše 25.000 radnika.


– I u prošloj godini trinaestu platu je dobilo samo 26.500 zaposlenih – objašnjava Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije.

– I to je uglavnom reč o onima koji rade u uspešnim, mahom stranim kompanijama ili bankama, ali takvih je manje od 0,1 odsto. To znači da je bonuse u prošloj godini isplaćivala tek svaka hiljadita firma. A, u ovoj se očekuju još manja izdvajanja.

Prema Rajićevom objašnjenju, problem oko dodatnih isplata nije samo u manjku gotovine već i u destimulativnim zakonima. Tako poslodavci ne znaju kako da kroz svoje poslovne knjige evidentiraju dodatne isplate, a uz to se na njih, za razliku od evropskih zemalja, plaćaju i porezi i doprinosi.

Nije jasno definisano da li se zarada iz dobiti isplaćuje kao regularna (trinaesta) plata ili jednokratni bonus. Samim tim, poslodavci ne znaju da li je potrebno da plate porez na dobit ili porez na lična primanja ili doprinose za zaradu. A tu je nejasnoću iskoristila Poreska uprava i kažnjavala preduzeća u rasponu od 100.000 pa do 1,6 miliona dinara.

O jubilarnim nagradama se tek ne razmišlja, a poslodavci ovaj ”novčani institut” ionako smatraju neprimerenim.

– Njih mahom dobijaju zaposleni u javnom sektoru, a ovi radnici ionako imaju u proseku 11.000 veće plate od zaposlenih u privredi, koji zapravo jedini i pune budžet. Zato je besmisleno da se dodatno nagrađuju – ocenjuje Rajić.

S druge strane, sindikalci podsećaju da su jubilarne nagrade zacrtane u kolektivnim ugovorima, ali potvrđuju i da se njihova isplata zaobilazi u širokom luku.

– Poslodavci, pravdajući sve krizom, ne isplaćuju ni ono što moraju, a kamoli ono što je dodatno – kaže Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata. – Ignorisanje jubilarnih nagrada, a samim tim i kolektivnih ugovora, bio je razlog poslednjeg štrajka zdravstvenih radnika, a u pripremi su protesti i ostalih delatnosti jer je već očigledno da će jubilarne nagrade biti zamrznute i u narednom periodu.