Paket pomoći evrozoni – 150 mlrd. evra

PinterestFacebookTwitterShare

Zemlje članice Evropske unije potvrdile su juče da će bilataralnim zajmovima povećati kreditne sposobnosti Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i utvrdile međusobnu raspodelu toga doprinosa između zemalja evrozone.
 
Ministri finansija zemalja članica EU-a održali su u ponedjeljak telefonsku sednicu na kojoj su potvrdili da će zemlje evrozone osigurati dodatnih 150 milijardi eura za MMF u obliku bilateralnih zajmova.
 
Na zadnjem samitu EU dogovoreno je da će EU pridoneti jačanju kreditnih sposobnosti MMF-a za 200 milijardi evra. Preostalih 50 milijardi trebale bi osigurati zemlje članice EU-a izvan evrozone, ali to zasad nije sigurno.
 
Od 17 zemalja evrozone, njih 13 je najavilo da će osigurati 150 milijardi. Četiri zemlje su izuzete – Grčka, Portugal i Irska jer primaju međunarodnu pomoć , kao i  Estonija, koja je u evrozoni od početka ove godine, a kao temelj za izračun doprinosa svake članice uzeta je 2010. godina.
 
„Ministri su potvrdili da će zemlje članice evrozone, kao deo širih međunarodnih napora da se pojača kapital MMF-a, osigurati 150 milijardi evra dodatnih sredstava kroz bilateralne zajmove“, kaže se u saopštenju koje je nakon telefonskog sastanka objavilo Veće EU.
 
U saopštenju se dodaje da su Češka, Danska, Poljska i Švedska iskazale volju da učestvuju u jačanju kapitala MMF-a, a da je Velika Britanija najavila da će svoj doprinos „definirati početkom sledeće godine u okviru G20“. Ministri finansija su takođe pozvali ostatak sveta da pridonesu jačanju MMF-a kako bi se očuvala finansijska stabilnost u svetu.
 
„Evropska unija bi pozdravila da zemlje članice skupine G20 te ostale članice MMF-a, koje su finansijski jake, podupru napore na očuvanju globalne finansijske stabilnosti doprinosom za jačanje sredstava MMF-a“, kaže se u saopštenju.
 
Raspodela tereta među članicama evrozone napravljena je prema njihovim kvotama u MMF-u iz 2010. godine. Najveći deo od 150 milijardi evra osiguraće najveća evropska ekonomija Nemačka, 41,50 milijardi, zatim Francuska 31,40 milijardi evra, Italija 23,48, Španija 14,86, i Holandija 13,61 milijardi.