Svetu preti nestašica uranijuma

PinterestFacebookTwitterShare

Poslednjih meseci postaje sve jasnije kako svetu preti nestašica uranijuma za pogon atomskih elektrana, brodova i podmornica.
 
U 2010. godini svet je u 433 aktivna civilna reaktora trošio oko 65.000 tona uranijuma, ali iskopano je u rudnicima samo 53.663 tone. Razlika se nadoknađivala iz rashodovanog ruskog nuklearnog oružja i nešto malo iz reprocesiranja potrošenog goriva u Francuskoj.
 
Ali, Rusi su već objavili da će se do kraja 2013. godine povući iz rusko-američkog programa nazvanog “Megatoni za megavate”, a u tom trenutku svet će trenutno ostati bez izvora za oko 10.000 tona nuklearnog goriva na godinu. Drugim rečima, za tri godine u svetu će zavladati nestašica uranijuma.
 
Uz 433 atomska reaktora u radu, u svetu se grade još 62 atomske elektrane, planira se gradnja 156 (koje će proraditi za 8-10 godina) i zatražene su dozvole za još 343 (mogle bi biti u pogonu za oko 15 godina). Čak i uz dekomisiju devet preostalih nemačkih elektrana, svet bi do kraja ove decenije mogao biti bogatiji za 93 nova reaktora, od kojih 26 kineskih. Zato analitičari očekuju rast cena uranijumskog goriva, ali i deonica svih kompanija koje se bave istraživanjem, rudarenjem i proizvodnjom uranijuma.
 
Najveći svetski proizvođači su Cameco, Denison Mines, Energy Resources of Australia, Paladin Energy, Uranium Energy i Uranium One.