Muke sa evrodizelom

PinterestFacebookTwitterShare

Deda Mraz je za vozače u Srbiji stigao još pre Nove godine. Prvo je sniženje cena naftnih derivata u velikoprodaji Naftne industrije Srbije (bezolovnog supera i „D“ dizela) uticalo da sve velike kompanije koje snabdevaju naše tržište koriguju (naniže) cenovnike, a zatim je i odluka NIS i „Lukoila“ da snize i cene evrodizela i evropremijuma izazvala „lančanu reakciju“, na zadovoljstvo vozača.
 
Pri tome je „Lukoil“ izjednačio cenu za evropremijum i super! Naravno, primer velikih igrača pratili su i privatnici, pa je u ponedeljak bilo moguće kupiti „obični“ super i za 130 dinara, evropremijum za 134, D2 za 126 a evrodizel za 136,90 dinara.
 
– Pojeftinjenje od tri i više dinara je lepa vest za sve – kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije – najmanje pojeftinjenje je na evrodizelu, sa kojim i dalje svi muku muče.
 
Problem je nastao zbog niskog vodostaja Dunava koji je „zarobio“ na desetine barži krcatih ovim derivatom.
 
– Meteorolozi najavljuju padavine narednih dana, pa očekujemo da se i situacija na Dunavu popravi u našu korist. Dotle ćemo evrodizel transportovati drumom, što je znatno skuplje i ne ostavlja mnogo prostora za manevar – kaže Mićović.
 
Cene TNG („auto-plin“) nisu se menjale proteklih dana. Za litar i dalje treba izbrojati od 67,50 do 69,90 dinara.