Prekinuti osnivanje of-šor kompanija

PinterestFacebookTwitterShare

Ruski premijer Vladimir Putin rekao je danas da ruske kompanije koje posluju u strateškim sektorima treba da prekinu sa praksom fomiranja of-šor firmi.
 
“Mere za vraćanja nacionalne ekonomije i njenih strateških sektora iz senke of-šor  firmi naš su prioritet u narednom periodu”, rekao je Putin.
 
On je dodao da ako Rusija želi da stvori normalnu investicionu klimu u zemlji onda se ne može tolerisati praksa of-šor šema u sektorima infrastrukture. Putin je istakao da zakon u Rusiji ne zabranjuje kompanijama da svoje profite prebacuju u inostranstvo ako su platili porez na prihod u Rusiji.
 
“Ako neko želi da zadrži profit u inostranstvu, mi nemamo ništa protiv toga. Zakon to ne zabranjuje, ali povlačenje sredstava iz obrta sektora kroz ove kompanije je neprihvatljivo”, rekao je on, dodajući da je tu reč i divljoj privatizaciji.
 
On je dodao da se mora zaustaviti of-šor zaostavština divlje privatizacije. “U suprotnom, ne može biti razgovora o normalnoj investicionoj klimi u zemlji niti o poverenju u nas”, rekao je premijer Rusije.
 
Putin je pozvao na provere u naredna dva meseca svih državnih energetskih kompanija kako bi se otkrila bilo kakva korupcijska prevara ili veza njenog osoblja sa of-šor kompanijama.
 
“Dao sam instrukcije Ministarstvima energetike i privrede i državnim kompanijama kao što su ‘Gasprom, ‘Transnjeft’, ‘Ruske železnice’, ‘Sovkomflot’, ‘VTB’, ‘Rosatom’ da u roku od dva meseca podnesu izveštaj o merama koje će preduzeti”, rekao je Putin.
 
Putin je takođe pomenuo kršenje zakona u Ministarstvu energetike u nekim regionalnim energetskim kompanijama. Putin, koji je kandidat za predsednika na izborima 2012. godine, rekao je da ruske vlasti žele da stvore povoljnu investicionu klimu u zemlji.