Izmišljena super solarna ćelija

PinterestFacebookTwitterShare

Naučnici američke Nacionalnelaboratorije za obnovljivu energiju napravili su prvu solarnu ćeliju kojoj kvantna efikasnost prelazi 100 odsto.
 
Kvantna efikasnost se ovde odnosi na protok broja elektrona kroz strujni krug u solarnoj ćeliji u jednoj sekundi. Taj se broj deli sa brojem fotona, odnosno ulaznom energijom, a razlika predstavlja kvantnu efikasnost, piše Engadget.
 
Naučnici iz navedene laboratorije zabilježili su efikasnost na novoj solarnoj ćeliji od čak 114 odsto! Njihova solarna ćelija se zove MEG, odnosno multiple exciton generation. MEG dakle može od jednog fotona da proizvede više od jednog elektrona, a ta ekstra energija dolazi od kvantnih točaka koje kupe energiju, koja bi se inače raspršila u obliku toplote. Ćelija je napravljena od cink oksida, olovnog selenita i zlata i presvučena je antirefleksivnim materijalom, koji se nalazi na providnom provodljivom materijalu.
 
Žalosno je da je još 2001. godine Artur J. Nozik, naučnik iz Nacionalne laboratorije za obnovljivu energiju, tačno predvideo da će MEG biti 100 odsto efikasna. Pitanje je samo zašto se ne krene u masovnu proizvodnju ovih ćelija, koje bi efikasno mogle da zamene naftu i gas. Da ne spominjemo smanjenje zagađenja okoline.