Srpska firma grade vetroelektrane u RS

PinterestFacebookTwitterShare

Preduzeće “Omega plus” iz Beograda, srpskog biznismena Zlatka Mandžuke, biće investitor izgradnje prvog parka vetrenjača na području RS, potvrđeno je “Nezavisnim” u opštini Berkovići, na čijoj teritoriji će se delimično realizovati projekat.
 
Ranko Lučić, načelnik Berkovića, komentarišući odluku Vlade RS o utvrđivanju javnog interesa za dodelu koncesije za izgradnju parka vetrenjača na lokalitetu Trusine, kazao je da je to konkretizacija njihovih aktivnosti i lobiranja proteklih godina. Sa tim je, priznaje Lučić, “zakopana ratna sekira” između Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS i čelnika opština istočne Hercegovine, koji su se u proteklom periodu međusobno optuživali za samovolju, odnosno opstrukcije u sprovođenju projekta izgradnje vetroelektrana.

Prema rešenju Vlade RS, koncesionar parka vetrenjača predviđene instalisane snage 51 megavat na području opština Nevesinje i Berkovići dodeliće se putem javnog poziva, u skladu sa Zakonom o koncesijama. Lučić ukazuje da je “Omega plus”, preko osnovanih firmi “Eol” u Nevesinju i Berkovićima, već izvršila potrebna istraživanja energije vetra na platou Trusine, zbog čega i jedina ima interes da se javi na predstojeći javni poziv i dobije koncesiju za izgradnju vetrenjača.

Lokalne zajednice će, prema njegovim rečima, direktnu dobit od planirane investicije imati kroz dobijanje tri odsto od budućih dividendi koncesionih firmi “Eol” u skladu s opštinskim vlasničkim udelom.

“Preduzeće ‘Omega plus’ je već dosta sredstava potrošilo na pripremu i istraživanje energije vetra čime je pokazalo dozu ozbiljnosti zbog koje verujem da će uspešno i realizovati investiciju izgradnje parka vetrenjača”, kazao je Lučić. On nije mogao da precizira kada bi investitor mogao početi s izgradnjom vetrenjača, navodeći da to zavisi od dinamike dobijanja dozvola nadležnih institucija i rešavanja imovinskih odnosa za zemljište. Što se tiče vrednosti investicije, načelnik Berkovića je kazao da se cena ulaganja u obnovljive izvore energije dosta menjala tokom proteklih godina.

Zlatko Mandžuka, vlasnik preduzeća “Omega plus”, u javnosti RS poznat po lobiranju za uvođenje Kanađana u posao finansiranja izgradnje hidroenergetskog sistema Gornji Horizonti i HE Dubrovnik 2, u petak nam se nije javio na mobilni telefon.

Ministarstvo energetike RS je u julu upozorilo da je nekoliko opština istočne Hercegovine zainteresovanim investitorima samovoljno i neplanski izdavalo dozvole za istraživanje vetra. To je, kako su kazali, dovelo do haosa koji se ogleda u prijavi planirane izgradnje vetroelektrana snage koja višestruko premašuje maksimalni teoretski potencijal te energije u RS. Potencijalni ulagači su na osnovu toga prijavili izgradnju vetrenjača daleko više i od teoretskog vetropotencijala RS (640 megavata).