Kako su poznati našli svoj prvi posao

PinterestFacebookTwitterShare

Ni najbogatiji ni najuspešniji do svoje pozicije uglavnom nisu dolazili skrštenih ruku. Neke od njih prate potresne priče i priče vredne divljenja svakoga od nas.
 
Džon D. Rokfeler
 
Jedan od najbogatijih ljudi u istoriji, Džon D. Rokfeler, svoj prvi posao našao je tako što je tokom šest nedelja svakodnevno obilazio mnogobrojne velike kompanije i tražio da razgovara sa njihovim direktorima. U većini slučajeva je nailazio na zatvorena vrata i ni sa kim nije imao prilike da razgovara, ali to ga nije sprečavalo da nastavi.
 
Kada bi obišao sve firme sa spiska, on je kretao iznova i tako je u nekim firmama bio i do dva – tri puta.
 
Na kraju je sasvim slučajno dospeo u kompaniju „Hewitt and Tuttle“, tako što je naišao na jednog od partnera koji ga je intervjuisao i potom predstavio starijem partneru. Tako je Rokfeler dobio svoj prvi posao pomoćnika računovođe.
 
Opra Vinfri
 
Poreklom je iz veoma siromašne porodice. Dete razvedenih roditelja tinejdžera u najranijim godinama bila je zlostavljana. Baka ju je odgajila, naučila da čita kada je imala tri godine i od najranijih dana rado su je slušali u crkvi jer je veoma lepo znala da citira Bibliju. Opra je sa 16 godina je sasvim slučajno, otišavši po sat koji je dobila na nagradnoj igri na lokalnom radiju, dobila svoj prvi posao. Zatražila je od producenata priliku da je čuju i tako dobila svoje mesto u medijima kao radio reporter.
 
Voren Bafet
 
Voren Bafet nikada nije planirao da ide na koledž, nakon srednje škole je on već imao solidnu zaradu isporukom novina. Bafetov otac je vršio konstantan pritisak na njega da pohađa poslovnu školu Varton pri Univerzitetu u Pensilvaniji, koju je na kraju i upisao. Bafet nije bio zadovoljan kvalitetom obrazovanja na Vartonu pa se prebacio na univerzitet u Nebraski gde je i diplomirao za samo tri godine, iako je radio puno radno vreme. U tom periodu je upoznao i svog profesora i budućeg mentora Bena Grahama (kome je prelomna tačka u karijeri bilo kupovina akcija kompanije kojom je upravljao Rokfeler).
 
Učeći od njega, mladi Voren se ponudio da volontira kod Grahama, ali je bio odbijen te se zaposlio kod oca i bezuspešno investirao u akcije firmi poput „Texaco“. Potom se zaposlio u večernjoj školi kao profesor i tek nakon nekoliko godina je usledio spasonosni poziv Bena Grahama, koji je zvao Vorena da radi za njega.
 
Još neki primeri
 
Ovakvih primera je puno i neki od sada atraktivnih glumaca i pevača su svoje karijere započinjali na najčudnijim mestima. Tako na primer, Rod Stjuart je svoj prvi posao našao na groblju kao kopač grobova. Silvester Stalone je čistio lavlje kaveze, Džeri Sajenfeld je prodavao sijalice a Stiven King je bio domar u školi.