Parcelacija zemljišta otvorila vrata legalizaciji

PinterestFacebookTwitterShare

Devet od 30 parcela, koje su prošle godine formirane prilikom parcelacije, odnosno preparcelacije opštinskog zemljišta u Sremskim Karlovcima, moglo bi uskoro biti predmet prodaje, saznaje „Dnevnik“ od predsednika karlovačke opštine Milenka Filipovića. Pošto je pribavljena i procena tržišne vrednosti parcela, sada je pitanje vremena kada će one biti ponuđene na prodaju. Taj postupak će voditi komisija koju je imenovalo Opštinsko veće.

Reč je o zemljištu koje se nalazi u delu naselja poznatom kao Čerat, tačnije s obe strane Čeratske ulice. Ukupna vrednost tih parcela, po proceni Poreske uprave, je 9.162.000 dinara. Prema zakonu one mogu biti otuđene javnim nadmetanjem, ili prikupljanjem ponuda, s tim što početna cena ne može biti ispod tržišne. Kada nadležni u opštini odluče da pokrenu postupak dužni su da oglase prodaju uz navođenje svih relevantnih podataka, od broja parcela i viličine, preko cena do namene.

Novac od prodaje biće usmeren na privođenje nameni lokaliteta na kom se parcele nalaze. Inače, ovom parcelacijom otvorena su vrata legalizaciji objekata bespravno podignutih na opštinskom zemljištu. Na 14 od 30 parcela koje su ovom prilikom formirane, postoje kuće bez građevinske dozvole i njihovi vlasnici sada imaju priliku da neposrednom pogodbom sa opštinom dođu u posed parcela na kojima su gradili, te da legalizuju građevine. Tri od sedam prostalih parcela namenjene su formiranju puta, jedna za zelenu površinu, druga za gradnju trafostanice, treća turizmu i ugostiteljstvu. Za jednu nije utvrđena namena i to će biti učinjeno kada drugi projekat parcelacije tog područja, koji je u pripremi, bude gotov.