Pomoć građevinskoj industriji treba da podstakne i druge privredne grane

PinterestFacebookTwitterShare

Izmene Zakona o podsticanju građevinske industrije u uslovima ekonomske krize trebalo bi da pomognu domaćoj građevinskoj industriji da prevaziđe negativne posledice ekonomske krize u Srbiji i u 2012. godini, izjavio je danas ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Ministar je, „braneći“ pred poslanicima Skupštine Srbije izmene zakona kojim se produžava njegovo važenje i u 2012, rekao da je cilj izmena i upošljavanje domaćih građevinskih preduzeća i obezbeđivanje likvidnosti tog sektora.

Njihov cilj je i da, kako je naglasio, uposle domaća preduzeća koja proizvode građevinski materijal i omogući zadržavanje postojeće zaposlenosti uz mogućnost otvaranja novih radnih mesta, ali i da podstakne privredni rast u drugim granama privrede.

Kako je rekao, tokom primene tog zakona u ovoj godini vlada je do 1. decembra odobrila ukupno 325 projekata na teritoriji Srbije, od kojih je za 250 projekata obezbeđeno finasiranje. Od toga je 113 projekata, ukupne vrednosti 5, 4 milijardi dinara, dobreno lokalnim samoupravama sa teritorije Vojvodine, 11 projekata vrednosti 4, 2 milijarde odobreno je Beogradu, a 126 projekta, vrednosti 7, 9 milijradi dinara, odobreno ostalim lokalnim samoupravama.

Dulić je rekao da je vlada do 1. decembra ove godine odobrila i 75 projekata za koja su sredstva obezbedili u celosti ovlašćeni predlagači projekata, što znači da sredstva za finansiranje tih projekata nije bilo potrebno obezbediti u republickom budžetu.

„Vlada se odlučila da produži rok važenja zakona budući da je svetska ekonomija daleko od brzog oporavka kome smo se nadali kada smo u junu prošle godine važenje Zakona ograničili do kraja ove godine“, rekao je Dulić, ističući da je zbog njegovog postojanja Srbija jedina zemlja u regionu koja je imala rast u građevinskom sektoru.

Dulić je ukazao da građevinska industrija nije slučajno predmet pažnje države budući da svaki dinar uložen u tu oblast dovodi do tri dinara investicija u druge sektore privrede, a svako novo radno mesto do četiri nova radna mesta u granama koje je podržavaju.

Istovremeno, kako je naveo, građevinska industrija je jedna u krizi najpodložnijih privrednih grana na svetskom nivou, što pokazuje podatak da je pet miliona građevinara ostalo bez posla samo u toku prve godine globalne krize.

Izmene Zakona o stanovanju, kako je objasnio Dulić, predložene su kako bi se što pre rešili mnogobrojni zahtevi za otkup stanova, Ministar je precizirao da je problem koji se rešava tim izmenama nastao pošto je Republički zavod za statistiku od 1. januara ove godine, kao meru inflacije više ne objavljuje podatke o cenama na malo, već podatke o potrošačkim cenama.