Slabija ponuda uticala na rast cena paradajza i paprika

PinterestFacebookTwitterShare

Na pijacama u Srbiji tokom novembra je iz nedelje u nedelju bila slabija ponuda domaćih paprika, paradajza, krastavca, brokolija, karfiola, patlidžana i tikvica, zbog čega je usledio njihov uvoz i porast dominantnih cena u odnosu na oktobar, objavljeno je u biltenu Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS).

 
Dosta slabija ponuda domaćeg paradajza uticala je na porast cena, pa je na kvantaškim pijacama varirao iznos od 80 do 100 dinara za kilogram, dok je na zelenim pijacama najčešća prodajna cena iznosila 100 din/kg, što je za 100 odsto viša cena u odnosu na oktobar.
 
Asortiman i ponuda domaće paprike bili su slabiji, a najčešća prodajna cena babure pakovane u džakove ili kutije na kvantaškim pijacama bila je oko 80 din/kg, dok je na zelenim pijacama dostigla cenu od 150 din/kg. Slabiji obim, a i kvalitet crvene paprike u Srbiji doprineo je porastu dominantne cene na 100 din/kg.
 
Prodaja paprike šilje odvijala se po ceni od 90 do 100 din/kg u zavisnosti od kvaliteta i obima ponude i tražnje. Kilogram uvoznog patlidžana je na zelenim pijacama u Srbiji tokom novembra prodavan po ceni od 150 dinara.
 
Najčešća prodajna cena uvoznog krastavca salatara iznosila je od 100 do 110 din/kg. Viša je takođe bila i cena tikvica, koje su se na kvantašima širom zemlje mogle pazariti po ceni od 120, a na zelenim pijacama 200 dinara za kilogram.
 
Na zelenim i kvantaškim pijacama u Srbiji tokom novembra je dominirala ponuda kupusa, krompira, crnog i belog luka, šargarepe, cvekle i praziluka. Crvenog i belog krompira bilo je u izobilju kako na kvantaškim, tako i na zelenim pijacama, a cene tog povrća u veleprodaji su iznosile 25 dinara za kilogram, a u maloprodaji 30 din/kg, kao i u oktobru.
 
U novembru je nastavljen trend dobre ponude i tražnje crnog luka. Na kvantašima je dominirala cena od 25 din/kg, a na zelenim pijacama najčešća prodajna cena iznosila je 50 din/kg. Ponuda belog luka u odnosu na prethodni mesec bila je količinski nepromenjena, a u veleprodaji je dominirao iznos od 250 din/kg. Na zelenim pijacama je beli luk bio jeftiniji za 100 dinara po kilogramu u odnosu na oktobar i dominirala je cena od 400 din/kg.