U Norveškoj već mesecima vlada nestašica maslaca

PinterestFacebookTwitterShare

Maslaca u norveškim prodavnicama nema već mesecima, cveta šverc iz susednih država, a na crnom tržištu maslac postiže basnoslovne cene – na internetu se za kilogram traži između 20 i 60 evra, prenosi Deutsche Welle.
 
Osim povećane tražnje za ovim proizvodom u periodu tokom novembra, kao i lođih vremenskih uslova koji su doveli do smanjene proizvodnje mleka, mnogi za glavnog krivca smatraju preduzeže „Tine“ koje nije samo glavni proizvođač mlečnih proizvoda u Norveđkoj, već je po nalogu države i svojevrsni regulator tržišta. Predstavnik ove kompanije izrazio je žaljenje zbog problema u snabdevanju i priznao da su ovogodišnje potrebe za ovim proizvodom pogrešno procenjene.
 
Ali jedan od krivaca je i država, odnsosno politika zaštite domaće mlečne industrije. U norveškoj su na snazi vrlo visoke carine na uvoz maslaca. Za period do marta naredne fodine vlada je snizila ove carine i do 80 odsto, a takođe je privremeno ukinula ikvote za mleko koje su bile uvedene kako bi se sprečila prekomerna proizvodnja. Uprkos preduzetim merama stručnjaci prognoziraju poboljšanje situacije na tržištu tek u januaru naredne godine.