Poskupljenje struje odraziće se na celu privredu

PinterestFacebookTwitterShare

Iz Montenegro biznis alijanse (MBA) saopštili su da će se najavljeno poskupljenje struje negativno odraziti na celokupnu privredu. Oni navode da imaju razumevanja da je struja roba kao i svaka druga i da Elektroprivreda (EPCG) mora da vodi interesa o sopstvenom poslovanju, ali da poskupljenje dolazi u nezgodnom trenutku za privredu, koja je vec opterećena drugim problemima.
 
„Sem povećane cene poslovanja, privreda će se morati suočiti i sa smanjenjem kupovne moći stanovništva, a podsećamo da struja nije jedina obaveza koju privreda mora da plati. Tu je i dosta drugih troškova. Što se tiče sektora koji će najviše biti opterećeni, to je pre svega sektor proizvodnje koji troši dosta električne energije, ali ni drugi sektori neće biti izuzeti“, kazao je predstavnik MBA, Darko Konjević.
 
Najavljeno poskupljenje struje povući će sa sobom i rast cena čitavog niza proizvoda, naročito prehrambenih. Vlasnik Mesne industrije „Goranović“, Đorđe Goranović kazao je za Dnevne novine da se povećanje cena prerađevina od mesa može očekivati u februaru ili martu naredne godine, jer je električna energija za mesnu industriju veoma važan energent.
 
„Do korekcije cena neće doći odmah nakon poskupljenja struje, ali se rast cena mesnih proizvoda može očekivati jer je protekle godine zabeležena konstantna tendencija rasta sirovina za mesnu industriju“, saopštio je Goranović.