Suspendovan urednik HRT-a

PinterestFacebookTwitterShare

Hrvatska radio-televizija ocenila je danas u saopštenju da je dugogodišnji urednik Dnevnika HRT Zoran Šprajc u nedeljnom izdanju te emisije postupio „neprofesionalno“ i „neprimereno“ i da „do daljnjeg neće voditi niti uređivati Dnevnik“.

 
V.d. urednika Informativnog programa HRT Dražen Miočić i glavni urednik HTV Bruno Kovačević zatražili su da se uredniku nedeljnog Dnevnika Šprajcu izrekne mera upozorenja zbog povrede radne obveze.

Kako stoji u saopštenju HRT, Šprajc je odbio da nadređenim urednicima pruži objašnjenje u vezi s pitanjem Programskog veća HRT i zlouporabio je medijski prostor javne televizije i odgovorio putem ekrana.

Šprajc je za Danas.hr rekao da nema apsolutno nikakvog prostora za komentarisanje vlastite suspenzije.

Programsko veće proglasilo prilog novinara Hrvoja Zovka o Vukovaru „tendencioznim i zlonamjernim“ i zatražilo „istražne radnje“. Na to se u nedelju osvrnuo Šprajc odgovorivši na pitanje zašto je sporni prilog emitovan povodom godišnjice Vukovara.

„Nećemo ga valjda emitovati na Novu godinu, Dan žena ili Praznik rada“, prokomentarisao je.

Šprajc je naveo da su prilog radili „novinari i urednici, koji i inače rade taj posao“ i napomenuo da su u prilogu korišćeni materijali iz arhive HRT (razgovori između Mile Dedakovića Jastreba i Franje Tuđmana), koji su na HRT emitovani još pre šest godina.