Ne očekuje se rast cena crnog zlata

PinterestFacebookTwitterShare

U idućoj godini ne očekuje se rast cena nafte, s obzirom da makroekonomski pokazatelji upućuju na usporavanje ekonomskog rasta u evrozoni, pa čak i mogući ulazak u recesiju.
 
IEA očekuje da će potražnja za naftom u 2012. iznositi 90,3 miliona barela dnevno. Zbog smirivanja situacije na Bliskom istoku, više nisu izraženi pritisci na rast cena nafte s te strane.
 
S obzirom da članicama OPEK-a, koje su najveći proizvođači nafte, ne odgovara znatniji pad cena, očekuje se usklađivanje ponude s potražnjom i zadržavanje cena na sadašnjim nivoima.
 
Ukupna svetska proizvodnja nafte u novembru je porasla za 0,9 miliona barela dnevno u odnosu na oktobar i dostigla je 90 miliona barela dnevno, što je prvenstveno posledica opravka proizvodnje zemalja koje nisu članice OPEK-a.
 
Međunarodna agencija za energiju (IEA) smanjila je svoje prognoze očekivane potražnje za sirovom naftom u ovoj godini za 20 kilobarela dnevno te za isto toliko za 2012. U novembru i početkom decembra cene sirove nafte porasle su pod uticajem sezonskog porasta potražnje za naftom i blagog smanjenja ponude.
 
Cena sirove nafte tipa vti porasla je na oko 100 dolara po barelu, a cena tipa brent je premašila 110 dolara po barelu. Uz pojačanu potražnju, rast cena nafte podstakla je i vest da bi Evropska unija mogla da zabrani uvoz nafte iz Irana. Sredinom meseca cene nafte su se spustile ispod 93 (vti), odnosno ispod 105 (brent) dolara po barelu.
 
Razlika između vti i brent cene zadržava se oko 10 dolara po barelu.