U Britaniji ugroženo 3 miliona radnih mesta

PinterestFacebookTwitterShare

Više od tri miliona radnih mesta u Britaniji biće ugroženo ako zemlja ne ostane u srcu Evrope, upozorili su vodeći biznismeni. U pismu listu “Daily Telegraph” 20 biznismena kažu da je “imperativ” da Britanija ima svoje mesto za pregovaračkim stolom kada se donose važne odluke o Evropi.

Među potpisnicima pisma su ser Ričard Branson iz kompanije “Virgin” i ser Majk Rejk, predsjedavajući Britanskog Telekoma koji tvrde da je budućnost Evrope od suštinskog značaja za ekonomske interese Britanije.

“Jedinstveno tržište EU od velike je važnosti za Britaniju. To tržište čini polovinu naše trgovine, ali moramo to produbiti i proširiti i založiti se za reforme u oblasti usluga, telekoma, digitalne oblasti i energetike”, navodi se u pismu i dodaje da će odvajanje od Evrope ugroziti britanska radna mesta.

U pismu, koje su potpisali i ser Martin Sorel, izvršni direktor marketing grupe VPP i Pol Maršal, predsjedavajući fonda “Maršal Vejs”, apeluje se na vladu da se “ponovo angažuje u procesu odlučivanja u Evropi”.

“U interesu je Britanije da evro opstane i prema tome moramo uraditi sve što možemo da osiguramo da su preduzeti neophodni koraci da se garantuje održivost zajedničke valute”, navodi se u pismu. U pismu se ističe da, prema procenama vlade tri miliona radnih mesta zavisi od izvoza evropskim partnerima Britanije.


“Institucije EU, od Komisije do Evropskog suda pravde, postoje jedino da bi štitile jedinstveno tržište, koje mora da bude kamen temeljac našeg ponovnog angažovanja sa Evropom. Pre ćemo to postići ako budemo što bliži procesu donošenja odluka EU”, navodi se u pismu.

Drugi potpisnici pisma uključuju Rolanda Rada, predsedavajućeg koalicije biznismena “Biznis za novu Evropu”, bivšeg komesara za trgovinu EU Lorda Britana, zamenika predsedavajućeg kompanije “Royal Dutch Shell” Lorda Kera i ser Stivena Vola, bivšeg savetnika za Evropu u vladi Tonija Blera.