Mrkonjić: Koridor 10 gotov do polovine 2013.

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić izjavio je danas da je od početka njegovog mandata u Srbiji izgrađeno oko 180 kilometara autoputa na trasi Koridora 10 od nedostajućih 330 kilometara, kao i da će taj putni pravac biti završen do polovine 2013. godine.

Za preostalih 150 kilometara su raspisani tenderi i to je veliki uspeh, rekao je Mrkonjić na predstavljanju rezultata rada ministarstva tokom mandata ove vlade.

„To je, verujte mi, veliki uspeh – da se za oko pet godina završi 330 kilometara autoputa“, istakao je Mrkonjić, dodajući da rokovi koje je davao u prethodnom periodu u vezi sa izgradnjom Koridora 10 kroz Srbiju nisu bili u celini poštovani jer naša privreda nije bila u stanju da prati tu dinamiku.

Ministar je kazao da je šansa bila data našim građevinskim preduzećima za izgradnju puteva i da je to, takođe, uticalo na probijanje pojedinih rokova, naglasivši da su zato sada osposobljena da se izbore na međunarodnim tenderima za izgradnju preostalih deonica Koridora 10.

On je kazao da domaće firme imaju velike šanse da dobiju posao na tenderima za deonice na jugu Srbije.

Na prezentaciji rada ministarstva je istaknuto da je u prethodnih tri i po godine u Srbiji, pored radova na Koridoru, izgrađen veliki broj lokalnih puteva i manjih mostova, obnovljena putna mreža širom Srbije, a kao najveći uspesi su izdvojeni: izgradnja novog mosta preko Dunava kod Beške u dužini od 2,2 kilometara, kompletiranje autoputa od Horgoša do Beograda, izgradnja obilaznice oko Beograda i obnova beogradskog mosta „Gazele“.

Govoreći o dobrim rezultatima, predstavnici ministarstva su izdvojili i početak realizacije projekata za železnički Koridor 10, radove na izgradnji Koridora 11, uspešan rad Agencije za kontrolu letenja i Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, kao i bolje poslovne rezultate „Jat ervejza“ i Železnica Srbije.

Mrkonjić je kazao novinarima da je već poznata konačna cena izgradnje novog mosta preko Dunava kod Beške, ali da će javnosti biti poznata u narednih nekoliko dana.

On je dodao da je Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku danas dobilo od Rusije još 300 dozvola za drumski transport i zahvalio se ambasadoru Rusije u Beogradu Aleksandru Konuzinu.

Savetnik premijera za energetiku Petar Škundrić izjavio je da je u prethodne tri godine u energetski sektor Srbije ukupno investirano oko tri milijarde evra.

Škundrić, bivši ministar za rudarstvo i energetiku, rekao je da je planirano da se do 2017. u energetski sektor uloži ukupno devet milijardi evra, od čega će sedam milijardi evra biti obezbeđeno sa strateškim partnerima, 1,8 milijardi evra od EPS – a i ostalo iz drugih izvora.

On je rekao da su ukupne investicije Elektromreže Srbije od 2008. do 2011. iznosile oko 130 miliona evra.

„Srbijagas“ je u periodu od 2008. do 2011. investirao ukupno 162 miliona evra, a NIS je, prema rečima Škundrića, investirao od 2009. do sada 540 miliona evra.

Prezentaciji su prisustvovali zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić – Dejanović, ministar prosvete Žarko Obradović, predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić i mnogobrojni diplomatski predstavnici i ambasadori, kao i predstavnici EU i međunarodnih finansijskih institucija.

Na svečanosti koja je usledila posle prezentacije pevao je poznati pevač Vlado Georgijev.