Samo retki kupuju preko interneta

PinterestFacebookTwitterShare

Kupovina preko interneta ima mali obim u Srbiji, ali se očekuje se da će broj transakcija biti 50 odsto veći nego lane, uz prihod od 1,6 milijardi dinara.


Ta oblast u Srbiji još je u povoju i sada je najvažnije afirmisati elektronsku trgovinu kao siguran način kupovine i obučavati korisnike.

Prošle godine broj transakcija bio je oko 100.000, a do kraja ove očekuje se oko 150.000, ali je Srbija i pored usvojene regulative medju najnerazvijenijim evropskim zemljama po kupovini preko interneta.

Učešće „virtuelne“ trgovine u ukupnom obrtu procenjuje se na manje od 10 odsto, dok je u Evropi to učešće oko 15 odsto. 
 

Prosečna potrošnja svakog stanovnika u Srbiji u internet trgovini je oko 58 evra, dok je u Evropi taj prosek znatno veći – oko 887 evra. 
 

U našoj zemlji postoji oko 1.000 veb prodavnica, a svega 10 odsto pruža mogućnost plaćanja karticom. 
 

Pretpostavlja se da je učešće elektronske trgovine u Srbiji u ukupnom obrtu čak ispod jedan odsto, izjavio je sekretar Udruženja za elektronsku trgovinu u Privrednoj komori Beograda Dušan Rakić. 
 

Najveći problemi postoje u elektronskoj trgovini sa inostranstvom i iako je usvojen jedan broj zakona, usaglašenih sa propisima Evropske unije, oni ne prate razvoj internet trgovine. 

Manje problema imaju trgovci koji se bave unutrašnjom trgovinom ali je neophodna obuka kako gradjana tako i službenika na šalterima, koji zahtevaju priznanice i kopije priznanica i za elektronske transakcije, otežavajući tako ovaj vid poslovanja, istaknuto je u PKS. 

Istraživanja pokazuju da su mali trgovci posebno zainteresovani za elektronsku trgovinu, jer im se otvara tržište od 140.000 kupaca, objavljeno je na sajtu PKS.