Prnjavor: Lipicanerima preti smrt

PinterestFacebookTwitterShare

Na ergeli „Vučijak“, nedaleko od Prnjavora, konji bi uskoro mogli da umru od gladi. Ergela nije fabrika na koju se tek tako može staviti katanac, apeluju sa „Vučijaka“.
 
Nadaleko poznatim i ponosom Srpske i Prnjavora, rasnim lipicanerima ovdašnje ergele „Vučijak“ preti uginuće od – gladi! Sa ovim više nego alarmantnim upozorenjem javnosti oglasio se istoimeni Konjički klub u sastavu ove prnjavorske ergele, a pismo sa apelom za hitnu pomoć upućeno je i na adresu predsednika, Vlade i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.
 
– Hrane na ergegli više nema i 123 grla jedinstvene vrste konja lipicanera, kao i njihovom očekivanom podmladku bukvalno preti opasnost da skapaju od gladi – potvrdio je u nedelju „Novostima“ alarmantno stanje na ergeli Vlastimir Vidić, predsednik Konjičkog kluba „Vučijak“.
 
– Preostalo je samo nešto sena do 25. decembra. Uopšte nema slame za prostirku, kao ni zobi, a ni vitaminskih i protivparazitnih preparata.
 
Vidić naglašava da je situacija dodatno očajna pošto se za mesec dana očekuje ždrebljenje 27 kobila. – Bez grama zobi, sena i vitaminskih preparata, velika je opasnost za njihovo zdravlje, a naročito posle njihovog ždrebljenja, i za njih i njihovu ždrebad – kaže Vidić, koji dodaje da je pismo upozorenja, radi ubrzanja procesa, upućeno i na adresu Osnovnog suda.
 
Naime, sudbina ergele je u sudskom sporu, uprkos činjenici da je Vlada RS još u februaru pre dve godine kupila za 1.026.450 KM. Problem je, međutim, iskrsao pošto Vlada, zbog neraščišćenih vlasničkih, odnosno zemljišnih odnosa, nije uspela da uknjiži ergelu u svoje vlasništvo, za koju je izdvojila nešto više od milion maraka.
 
Tako se, uprkos velikim nadanjima, produžila agonija na ergeli, koja je u stečaju od 2008. godine. Agonija je, prema rečima Vidića, dosegla vrhunac naredbom stečajnog upravnika, Petra Dragojevića, iz Srpca, praktično je obustavljena nabavka repromaterijala, a samim tim i hrane za potrebe ergele. – Ergela u stečaju nije fabrika na koju se jednostavno može staviti katanac.
 
Ni to što je ergela predmet sudskog spora ne daje nam za alibi da od nje dignemo ruke. Naprotiv. Zato upozoravamo da, ukoliko nadležne institucije hitno ne preduzmu finansiranje nabavke osnovnih potreba u hrani za konje, početkom januara 2012. godine, ergela „Vučijak“ i 123 grla lipicanera ostaće bez hrane, što će se desiti prvi put u njenoj istoriji, od 1946. godine – upozorili su sa „Vučijaka“.
 
U apelu su im se mnogi pridružili, među kojima i Svetska organizacija za zaštitu lipicanera, čiji predstavnici ovim povodom, kako saznaju „Novosti“, već ove nedelje iz Austrije dolaze u Prnjavor i RS.