Kacin za uspostavljanje ministarstva poljoprivrede BiH?

PinterestFacebookTwitterShare

Potpredsednik Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin smatra da je potrebno imati telo na nivou BiH koje će imati kapaciteta da se sa uspehom bavi pitanjem poljoprivrede, koje je jedno od ključnih poglavlja tokom pregovora o članstvu u EU.
 
„Nažalost, zbog protivljenja političara iz Republike Srpske ova odredba nije usvojena u zaključcima zasedanja 13. Interparlamentarnog sastanka“, rekao je Kacin u specijalnoj izjavi nakon sastanka Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine BiH u Briselu.
 
Prema njegovom mišljenju, lideri u BiH moraju da se probude i urade nešto za svoju posrnulu ekonomiju sa poražavajuće visokim brojem nezaposlenih. „Kao i u drugim zemljama zapadnog Balkana ekonomski napredak nije moguć bez uspeha u evropskim integracijama. Osposobljavanje institucija BiH je u najboljem interesu svih građana iz svih nacionalnih grupa“, smatra Kacin.
 
On je pozdravio usvajanje njegovog amandmana na zajedničku izjavu sastanka kojim se vlade RS i FBiH pozivaju na održavanje zajedničke sednice kako bi se unapredila njihova koordinacija u provođenju reformi u okviru evropskih integracija.
 
Zajednička komisije za evropske integracije parlamenta BiH i Delegacija Evropskog parlamenta za odnose sa Albanijom, BiH, Srbijom i Crnom Gorom usaglasili su na interparlamentarnom sastanku zajedničku izjavu u kojoj su pozdravili uspostavljanje strukturnog dijaloga o pravosuđu BiH i izrazili nadu da će političari nastaviti angažovanje u tom procesu.
 
U amandmanu broj sedam koji govori o važnosti i budućnosti poljoprivede u BiH, a u svetlu budućeg ulaska Hrvatske u EU, poziva se na rešavanje niza praktičkih pitanja, kao što su usaglašavanje BiH i EU legislative u tehničkoj, veterinarskoj i fitosanitarnoj oblasti, kao i u pitanjima bezbednosti hrane, gradnji ili nadgradnji infrastrukture na nekoliko graničnih prelaza sa Hrvatskom, „radi nastavka bliskih ekonomskih odnosa sa Hrvatskom nakon šta ta zemlja uđe u EU“.
 
Zajednička izjava usaglašena je drugog dana interparlamentarnog sastanka Zajedničke komisije za evropske integracije parlamenta BiH i Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Albanijom, BiH, Srbijom i Crnom Gorom, na kojem iz BiH učestvuju predsedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac, prvi zamenik Vesna Krstović-Spremo i članovi Ognjen Tadić i Mehmed Bradarić.