Veća podrška srpskom selu

PinterestFacebookTwitterShare

Jača podrška stočarstvu, povećanje obradivih površina pod sistemima za navodnjavanje, zapošljavanje poljoprivrednih stručnjaka, prioriteti su agrarne politike u narednoj godini. Agrarni budžet ove godine bio je „težak“ 21,1 milijardu dinara, a predloženim Zakonom o budžetu za subvencionisanje poljoprivrede planira se da ova kasa dogodine bude vredna 30,3 milijarde dinara.

Poljoprivrednu kasu napunili su veći ovogodišnji prihodi Uprave za poljoprivredno zemljište, a s obzirom na to da nisu potrošeni, preliće se u 2012. Da sredstva za subvencionisanje poljoprivrede budu veća omogućilo je i to što će se projekat navodnjavanja finansirati iz kredita, a ne iz agrarnog budžeta.
 
Za subvencije u 2012. godini planiraju se sredstva u iznosu od 26,6 milijardi dinara. Ovim novcem biće isplaćeni novi podsticaji koji će iznositi 20,8 milijardi dinara. Za ostatak biće pokrivena sredstva za regresiranje ratarske proizvodnje iz 2011. godine, kao i obaveze koje su nastale u poslednjem kvartalu ove godine. To su premije za mleko, podsticaji za organsku poljoprivredu, podizanje višegodišnjih zasada i sredstva za genetsko unapređenje stočarstva.
 
Razlika od 26,6 milijardi do 30,3 milijarde dinara, prema planu, biće iskorišćena za finansiranje mera selekcije, subvencionisane kredite, podršku savetodavstvu, formiranje Sistema meteorološko-biološke službe za izveštavanje u poljoprivredi, kao i sredstva za razvoj stočarstva.
– Ministarstvu poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede će u novom budžetu Srbije biti na raspolaganju skoro 50 odsto više novca nego što je to bilo ove godine – kaže Miloš Milovanović, pomoćnik ministra. – Naredne godine naši prioriteti biće razvoj stočarstva i ulaganja u navodnjavanje, gde će biti uloženo znatno više nego ranijih godina.
U 2011. godini za subvencije, regrese i druge podsticaje utrošeno je 16,8 milijardi dinara (gotovo dve milijarde dinara iznose preuzete obaveze iz 2010. godine), tako da je realno iskorišćeno 14,8 milijardi dinara. Iz ove godine ostao je deo računa za regresiranje ratarske proizvodnje. Za ova podsticajna sredstva tokom 2011. konkurisala su ukupno 82.803 registrovana poljoprivredna gazdinstva. Isplaćeno je 8,5 milijardi, a, prema dogovoru, ratarima će za površine od 30 do 100 hektara do 31. januara biti isplaćeno 6,3 milijarde dinara.

U ministarstvu poljoprivrede tvrde da je su premije za mleko u iznosu od pet dinara za litar, dovele do povećanja količina premiranog, ali i ukupno otkupljenog mleka. Uredbom o premiji mleka u 2011. povećana je premija sa četiri na pet dinara, dok je minimalna predata količina mlekarama smanjena sa 4.000 na 3.000 litara. Kako ističu u resornom ministarstvu, posledica ove odluke bio je pad cena mleka za primarne proizvođače, a sa druge strane je povećan broj korisnika koji ispunjavaju uslov za dobijanje premije.