Odšteta za napad pasa od 0 do 150 000 dinara

PinterestFacebookTwitterShare

U 2011. u Beogradu je sklopljeno 388 vansudskih poravnanja zbog napada lutalica, sa visinom naknade do 25 000, dok na sudu možete dobiti i do 150 000 dinara.
 
Pritom, ako su pretrpeli lake telesne povrede, velika je verovatnoća da im sud neće dodeliti nikakvu novčanu naknadu, ističu pravnici.
 
U 2011. grad je sa Beograđanima sklopio 388 vansudskih poravnanja. Da bi dobili odštetu za ujed vlasničkog psa ili lutalice, sugrađani kao dokaz moraju imati izveštaj lekara specijaliste sa Infektivne klinike u Beogradu.
 
„Presudan i neophodan dokaz je izveštaj lekara specijaliste sa Infektivne klinike, što znači da nakon ujeda građani najpre treba da odu na pregled u kliniku. Ona potom slučaj prijavljuje Republičkoj veterinarskoj inspekciji, odakle građani uzimaju rešenje, drugi neophodan dokument za dobijanje odštete. Sa ovim dokumentima, oni koji žele vansudsko poravnanje odlaze u Sekretarijat za komunalne i stambene poslove i tamo popunjavaju još jedan formular“, kažu u „Veterini Beograd”.
 
Iznos naknade za vansudsko poravnanje je od 5.000 do 25.000 dinara u zavisnosti od težine povrede. Procedura je kratka, a novac se isplaćuje za oko 30 dana. Ako građani pravdu traže na sudu, na odštetu će čekati bar dve-tri godine.
 
Za mesec dana kod SIV-a sklonjena 32 psa


Povodom još jednog napada napuštenih pasa koji su u nedelju kod SIV-a napali i teško povredili Danijelu Perović (42), „Veterina Beograd” istakla je da je samo u proteklih mesec dana sa ovog područja sklonila 32 psa. Iz „Veterine” kažu da se njihove ekipe i dalje nalaze na području oko Ušća.
 
„U tom slučaju neophodno je održati više ročišta, najpre radi saslušanja oštećenog građanina i eventualnih svedoka, zatim obaviti dva psihijatrijska i traumatološka veštačenja i nakon dostavljanja presude, sačekati ishod žalbenog postupka. Ako su građani pretrpeli lake telesne povrede, velika je verovatnoća da neće ni dobiti spor“, ističu u gradskom pravobranilaštvu.
 
Građani najviše na sudu mogu dobiti oko 150.000 dinara pod uslovom da su pretrpeli velike fizičke i psihičke posledice. U 2011. grad je sa Beograđanima postigao 388 vansudskih poravnanja, dok je na sudu 58 predmeta rešeno u korist građana.
 
Hronologija napada u poslednja tri meseca


6. oktobar Psi napali N. S. (16) i M. J. (16) u dvorištu Srednje medicinske škole na Zvezdari
 
11. oktobar Staford napao i odgrizao uvo trogodišnjoj devojčici na Karaburmi
 
12. oktobar Trudnu Ružicu M. (39) dok je šetala Šumicama napao čopor od desetak pasa lutalica
 
14. oktobar Sedam lutalica izujedalo Draganu Dimitrijević (36)
 
1. novembar Ispred Doma zdravlja u Mirijevu psi izujedali jednu osobu
 
25. novembar Milana Novakovića (54) ujeo pitbul dok je u parku u Bloku 19 šetao svoju pudlu
 
18. decembar Lutalica napao petogodišnjeg dečaka Jovana J. u Prolećnoj ulici u Kumodražu
 
18. decembar Čopor lutalica izujedao Danijelu Perović (42) kod SIV-a