Odložena prodaja Mercatora Agrokoru

PinterestFacebookTwitterShare

Hrvatski koncern Agrokor trebao je danas potpisati ugovor o kupovini  Mercatora, ali preuzimanje vodećeg slovenskog trgovačkog lanca je odloženo.
 


 
Nadzorni odbori prodavaca Mercatora nemaju jedinstveni stav oko Agrokorovog preuzimanja: Nadzorni odbor Nove kreditne banke Maribor odlučio je prodati Agrokoru 5,24 posto svojeg udela u Mercatoru, NO Nove Ljubljanske banke (10,57 posto) odgodio je odluku, a NO Pivovarne Laško (23,34 posto) o prodaji će odlučivati u petak. Danas je, naime, stigla ponuda Eaton Capitala iz Las Vegasa za preuzimanje Pivovarne Laško, saopštio je HRT. Iako su čelnici Pivovarne već dali Agrokoru saglasnost, ne žele rizikovati bilo kakve pravne posledice.
 
Tako je odgođena jedna od najvećih akvizicija neke hrvatske kompanije izvan granica zemlje. Agrokor, potpomognut međunarodnim partnerima, trebao je danas potpisati ugovor o kupovini, a za Mercator su spremni dati 832 miliona evra, odnosno 221 evro po deonici. Obvezali su se pritom da neće otpuštati radnike, da neće finansijski opterećivati Mercator, da će ugovor s dobavljačima vredeti još najmanje tri godine i da će robna marka Mercator sa sedištem u Ljubljani opstati barem sledećih pet godina.
 
Janković protiv prodaje
 
Zoran Janković, verovatni mandatar za sastav nove slovenske vlade i nekašnji čelnik Mercatora, izjasnio se juče protiv prodaje Mercatora Agrokoru. On smatra da bi bilo najbolje kad bi došlo do povezivanja Konzuma i Mercatora međusobnom razmenom deonica“. „Ne razumem zašto neko ko kupuje Mercator nije dao javnu ponudu. Smatram da bi najbolja zamisao bila da se Konzum ili Agrokor s Mercatorom povežu međusobnom razmenom deonica, pri čemu bi EBRD imao 10 ili 15 posto deonica (udruženih kompanija)“, rekao je Janković, a prenosi STA.
 
Slovenski sindikati na nogama
 
Grupa građana u organizaciji slovenskog sindikata zaposlenih u trgovini održala je juče pred sedištem slovenske vlade u Ljubljani protest protiv namere državnih banaka da prodaju udele u Mercatoru. Na protestu se okupilo pedesetak sindikalista koji su pozvali tamošnju vladu da preuzme „aktivnu vlasničku ulogu“ u Mercatoru i izrazili protivljenje prodaji hrvatskom koncernu.

Direktor NLB podneo ostavku


Direktor Nove Ljubljanske banke (NLB) Božo Jašovič dao je sinoć neopozivu ostavku na svoj položaj, a upravni odbor ovlastio ga je da do izbora novoga i dalje obavlja svoje dužnosti, objavio je poslovni dnevnik Finance, a prenose i ostali slovenski mediji.
 
Ekonomist Jože Damjan, nekadašnji ministar za razvoj u vladi Janeza Janše, izjavio je za Slovensku televiziju da je direktor NLB-a Jašovič odstupio zbog kritika na račun koordiniranja poslova oko prodaje većinskog paketa deonica Mercatora. Radi se o pritiscima koji su došli iz krugova koji zastupaju određene „političke i ekonomske interese i lobije“, pa i od vlade koja je na odlasku, a reč je o „vrlo neodgovornoj politici“, rekao je Damjan.