„Kozloduj“ proizveo rekordnu količinu struje

PinterestFacebookTwitterShare

Dva reaktora jedine bugarske atomske centrale “Kozloduj” proizvela su ove godine rekordnu količinu električne energije od 15 765 105 200 kilovat-časova čime je premašen dosadašnji rekord iz 2008. godine, saopštilo je Ministarstvo ekonomije, energetike i turizma.
 
Resorni ministar Trajče Trajkov najavio je da će do kraja godine biti prizvedeno još oko 500 kilovat-časova struje što će biti za milijardu kilovat-časova više nego prošle godine.
 
On je rekao da je reč o povećanju kapaciteta petog i šestog reaktora jačine po 1 000 megavata. “Oni će do kraja 2013. godine biti povećani za po još 100 megavata”, dodao je Trajkov.
 
On je naveo da se trenutno razmatra mogućnost izgradnje sedmog reaktora nuklearke “Kozloduj”.
 
Atomska centrala nalazi se na severu Bugarske na Dunavu i sastavljena je iz šest reaktora, ali su prva četiri jačine po 440 megavata zatvorena iz bezbednosnih razloga neposredno pre ulaska zemlje u EU.
 
Nuklearka “Kozloduj” sa dva reaktora novije ruske proizvodnje, koja su u opticaju, a za koje Evropska komisija smatra da su bezbedna učestvuje sa 33 odsto ukupne proizvodnje struje u Bugarskoj.