Ukrajini neophodna niža cena gasa

PinterestFacebookTwitterShare

Premijeri Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Nikolaj Azarov, nisu uspeli da dogovore nižu cenu ruskog gasa za Ukrajinu.
 
Obe strane su obećale da izostali sporazum neće uticati na tranzit ruskog gasa u Evropu, koji je u prethodnoj deceniji dva puta obustavljan zbog rusko-ukrajinskih sporova o uslovima isporuka za evropske potrošače.
 
Izvori u ruskoj vladi i gasnom sektoru ukazuju da je dogovor malo verovatan, što znači da evropska energetika koja je 2006. i 2009 godine ostala bez ruskog gasa, može da se nadje u istoj situaciji uoči Nove godine.
 
Krajnji rok za sporazum ne postoji, a ruskom „Gaspormu“ odgovara odugovlačenje, pošto će Ukrajina nastaviti da plaća gas po visokoj ceni koja je dogovorena još uvek važećim ugovorom.

Sporazum izmedju Rusije i Ukrajine je važan za Evropu, pošto će njime biti dogovorena zajednička kontrola tranzitnih gaosovoda, kojim se do evropskih potrošača doprema više od polovine ruskog gasa.

„Ovi pregovori će još dugo trajati. Čak i kada objave da su se dogovorili, moraće da pregovaraju još godinu dana“ izjavio je granski analitičar u Moskvi.

Ukrajinski analitičari smatraju da zemlja neće izdržati tu cenu, i da će imati ozbiljne probleme u 2012. godini ukoliko sa Rusijom ne dogovori niže cene gasa.