Gasprom će uložiti 200 milijardi dolara za nove projekte

PinterestFacebookTwitterShare

U naredne tri godine Gasprom će potrošiti skoro 200 milijardi dolara za nove projekte. U planu je da se odreši kesa za razradu nalazišta na poluostrvu Jamal u Istočnom Sibiru i da se izgradi gasovod iz Jakutije do Vladivostoka. Takođe, ruski gasni holding planira da završi izgradnju gasovoda Južni tok, liniju kojom će plavo gorivo krenuti evropskim potrošačima, javlja Glas Rusije.
 
Gasni holding poseduje vrlo visok kreditni rejting, zato neće imati teškoća u privlačenju sredstava sa spoljnih tržišta. Pa i sama kompanija generiše velike novčane tokove.Tako da za Gasprom neće biti teško da nadje finansije za svoje projekte.
 
Neophodnost velikih novčanih ulaganja sasvim je objašnjiva. Ako je ranije sve bilo vezano za izvoz u Evropu, sada se aktivno razvija azijski pravac, smatra direktor Instituta za nacionalnu energetiku Sergej Pravosudov.

Kina će nekoliko puta uvećati potrošnju goriva, zato će se ruskom gasu tamo naći mesto.U Japanu, zbog zatvaranja nuklearnih centrala, takodje će biti potrebne dodatne količine.