ECB odobrila zajmove evropskim bankama od 489 mlrd evra

PinterestFacebookTwitterShare

Evropska centralna banka (ECB) odobrila zajmove za 523 banke evrozone u iznosu od 489 milijardi evra kako bi pokušala da uravnoteži finansijski sistem koji je pod pritiskom zbog dužničke krize u evrozoni.

To je najveća injekcija kredita od strane ECB-a u 13 godina dugoj istoriji zajedničke evropske valute, a iznos je premašio prethodni rekord od 442 milijarde evra u formi jednogodišnjih kredita iz juna 2009, kad je finansijski sistem bio u krizi nakon bankrota američke investicione banke „Liman braders“, prenela je agencija AP.
 
U saopštenju ECB-a se navodi da, od ukupnog iznosa od 489 milijardi evra, 45,72 milijarde evra se odnosi na vrednost kredita odobrenih u oktobru za 123 banke sa periodom otplate od jedne godine, čiji je rok otplate sad produžen na maksimalne tri godine.
 
ECB pokušava da obezbedi da banke u evrozoni imaju dovoljno gotovine da bi radile i nastavile da kreditiraju preduzeća, tako da kreditna kriza ne bi ugušila ekonomski rast. Mnogi ekonomisti smatraju da bi narednih meseci zona evra mogla da sklizne u makar blagu recesiju.