Rudnik uglja se spaja sa Termoelektranom i EPCG

PinterestFacebookTwitterShare

Desiće se ono što je tražila italijanska kompanija A2A, pošto je naručena studija pokazala da je ekonomski isplativo i opravdano spajanje Rudnika uglja (RUP) sa Elektroprivredom ili Termoelektranom, a zajedničko preduzeće bi činilo sastavni deo EPCG.
 
TE u Pljevljima je vlasnišvo Elektroprivrede.
 
Funkcionisanje nove kompanije zavisiće od modela koji prihvate akcionari EP, kojom upravlja A2A, i pljevaljskog Rudnika čiji je najveći vlasnik upravo italijanska kompanija. Dovoljno je da se najveći akcionari usaglase – Vlada i njen partner i da dođe do spajanja preduzeća, što bi umanjilo za nekoliko procenata vlasništvo države u Elektroprivredi sa sadašnjih 55 odsto.
 
“Vijestima” je potvrđeno u Vladi i energetskim kompanijama da je konsultantski konzorcijum predložio modele spajanja, saopštavajući da sada “akcionari EPCG i Rudnika treba da se izjasne o predlozima i dinamici sprovođenja predloga”.
 
Koji god model bude prihvaćen državne akcije će skliznuti u korist privatnika A2A i biznismena Aca Đukanovića. Đukanović je treći akcionar sa udelom od 10,9 odsto deonica, a prodajom akcija po nominalnoj vrednosti bi zaradio 2,35 miliona eura.