U januaru će se znati istina o stvarnom stanju evra

PinterestFacebookTwitterShare

„Evrokriza čeka Novu godinu“, većina je naslova u nemačkim i francuskim medijima u kojima se komentariše činjenica da evropski ministri finansija nisu uspeli da prikupe novac koji su najavili za Međunarodni monetarni fond (MMF).  Mediji citiraju šefa Evropske centralne banke Marija Dragija koji upozorava na opasnost po čitavu zonu evra.

„Istina o stvarnom stanju evra izaćiće na videlo u januaru“, „zlokobno“ najavljuje Deutsche Welle podsećajući da je ministrima Evropske unije istekao rok da prikupe oko 150 milijardi bilateralnih kredita namenjenih MMF-u. Namera je bila da se taj novac preko MMF-a koristi za stabilizaciju evrozone.

„Evropski ministri su samo u jednoj telefonskoj konferenciji uspeli ustanoviti da velika Britanija u toj akciji ne želi da sudeluje a da Nemačka centralna banka, koja je nadležna za transakciju, još o svemu razmišlja. Utešna informacija: barem su Češka, Poljska i Švedska, zemlje koje uopće nisu članice erozone, pristale na dodatne kredite MMF-u“, napominje DW dodajući da Bundesbanka, koja Nemačku zastupa u Međunarodnom monetarnom fondu, još uvek okleva jer njoj nisu dovoljna jamstva koja joj je telefonski dao nemački ministar finansija Volfgang Šojble.

Pasivnost zemalja Evropske unije može se smatrati tek početkom loših vesti jer članice evrozone prema proceni Evropske centralne banke za prvo tromesečje naredne godine moraju da obezbede 200 milijardi evra svežeg kapitala kako bi isplatile dospele državne obveznice i mogle da se refinansiraju. U prognozi ECB-a posebno se naglašava da je danas pritisak na finansijski sistem, tržište i banke veći nego što je bio nakon propasti banke banke Lehmann Brothers u jesen 2008. godine.