SAD: Stambena izgradnja u usponu

PinterestFacebookTwitterShare

Američka administracija saopštila je da je izgradnja novih stambenih objekata u novembru dostigla 19-omesečni maksimum, ali da je broj kuća u izgradnji ipak znatno manji od nivoa koji ekonomisti smatraju povoljnim.

Sekretarijat za ekonomiju saopštio je da se broj kuća koje se grade od oktobra povećao za više od devet odsto, na godišnju stopu od 685.000 jedinica, javljaju američki mediji. Taj broj je bitno veći od rekordnog niskog ukupnog broja od 554.000 tokom najveće američke recesije 2009, ali ipak znatno manji od godišnje stope koja se smatra povoljnom – od više od milion novih jedinica.

Stambena izgradnja u Sjedinjenim Državama  jedna je od najslabijih karika posrnule ekonomije. Milioni vlasnika kuća, često radnika koji su ostali bez posla, morali su da se iseljavaju kada su im banke zaplenile kuće, jer nisu mogli da otplaćuju kredit.

Izgradnja novih kuća ima nesrazmeran uticaj na ekonomiju, s obzirom da je izgradnja svake kuće jednaka otvaranju tri radna mesta godišnje i stvara poreski prihod u iznosu od 90.000 dolara.