RGZ omogućio elektronsko zakazivanje za katastar nepokretnosti

PinterestFacebookTwitterShare

Republički geodetskog zavod (RGZ) dobio je mogućnost elektronskog zakazivanja za katastar nepokretnosti, saopštila je Uprava za digitalnu agendu.
 
U saopštenju se navodi da su usluge koje su danas puštene u rad na portalu eUprava: podnošenje zahteva za izdavanje uverenja o podacima sadržanim u katastarskom operatu, za izdavanje kopije plana, izvoda iz lista nepokretnosti, uverenja o identifikaciji katastarskih parcela i prijem kod načelnika.
 
Kako se navodi, zakazivanje prijema stranaka smanjiće čekanje jer će građani imati uvid u raspoloživost slobodnih termina, a osim zakazivanja putem interneta, RGZ je pružio dodatnu mogućnost da se termini zakažu i preko telefona. Na ovaj način pojednostavljuje se proces poslovanja pravnih lica i postiže ušteda vremena jer se veći deo procesa obavlja elektronskim putem. U katastar se na kraju dolazi samo jednom radi donošenja potvrde o uplati i preuzimanja tražene dokumentacije.
 
Portal eUprava inače već pruža mogućnost plaćanja taksi i usluga elektronskim putem ali se za potrebe RGZ priprema implementacija posebnog rešenja za rasknjižavanje uplata. Po implementaciji ovog rešenja, u sledećoj fazi, za usluge RGZ za pojedince i firme biće omogućeno i plaćanje elektronskim putem, navedeno je u saopštenju.