Rusi iznose milijarde iz zemlje

PinterestFacebookTwitterShare

Ruski građani su u trećem tromesečju ove godine iz zemlje izneli 12,3 miijarde dolara, objavila je ruska centralna banka.


To je maksimalan iznos u poređenju sa bilo kojim kvartalom iz prethodnih godina.

U vreme kriznog trećeg i četvrtog kvartala 2008. godine rezidenti i nerezidenti su iz Rusije povukli 11,1 odnosno 11,4 milijarde dolara. U poređenju sa trećim kvartalom prošle godine od jula do septembra Rusi su iz zemlje izneli za 38 odsto više novca.

Količina novca koja se unosi u Rusiju je poslednjih godina stabilna tako da negativan saldo kontinuirano raste, i u trećem ovogodišnjem tromesečju je iznosio 9,2 milijarde dolara u odnosu na 6,6 milijardi u trećem kvartalu lane. 
 

Praktično sa svim zemaljama ZND i daljeg okruženja zabeležen je negativan saldo transgraničnog plaćanja, sa izuzetkom Kipra i Kazahstana. 
 

U transgraničnim operacijama najveći je udeo transfera sopstevnih sredstava gradjana na račune u stranim bankama – 2,7 milijardi dolara, a dalje sledi prenos novca posredstvom sistema za transfer novca – 2,4 milijarde dolara. 
 

Centralna banka Rusije je ranije objavila da je odliv kapitala u 11 meseci ove godine dostigao 74 milijardi dolara, s tim što je samo u novembru iz zemlje povučeno deset milijardi dolara