NIS ulaže 400 miliona evra u istraživanja

PinterestFacebookTwitterShare

Naftna industrija Srbije (NIS) će do 2020. godine investirati oko 400 miliona evra u geološka istraživanja, koja obuhvataju seizmička ispitivanja i istražno bušenje u Srbiji, saopštila je ta kompanija.

NIS je već započeo ambiciozan program razvoja novih ležišta u zemljama Balkana: u Rumuniji, Bosni i Hercegovini i Mađarskoj, navodi se u saopštenju i dodaje da NIS od regionalnih projekata istraživanja ugljovodonika očekuje novu proizvodnju nafte i gasa.

U Mađarskoj će NIS u 2012. godini početi bušenje tri istražne bušotine, a 2013. se očekuje početak proizvodnje.

U fokusu pažnje je i Rumunija, jer su istražni blokovi u neposrednoj blizini granice sa Srbijom, što će omogućiti lako povezivanje bušotine sa infrastrukturom NIS-a.

Već sledeće godine na ovom području planira se bušenje četiri istražne bušotine, dok se 2013. i 2014. godine očekuje početak komercijalne proizvodnje.

NIS je otvorio i bušotinu „Maj-X-2“ na već postojećem naftnom polju kod Majdana, u Banatu. Ta bušotina je bušena do rekordnih 3.865 metara dubine i najdublja je do sada izbušena na istražnom prostoru Srbije, navodi se u saopštenju i dodaje da je u toku opremanje te bušotine proizvodnom opremom, nakon čega će početi eksploatacija.

NIS je na taj način obezbedio dodatne rezerve nafte i gasa, prilikom ispitivanja bušotine dobijeni su gas i kondenzat (laka nafta).

Otvaranje bušotine izvršeno je u okviru realizacije velikog investicionog programa NIS-a na uvođenju savremenih tehnologija geoloških istraživanja i detaljnijeg ispitivanja naftnih i gasnih nalazišta, koji je od 2009. godine iznosio oko 10 milijardi dinara.

Prilikom bušenja bušotine „Maj-X-2“, koje je izveo NIS-ov Blok „Servisi“, korišćena je savremena tehnologija. Reč je o novom mobilnom, dizel-elektro postrojenju novije generacije, poznatog svetskog proizvođača „Nešnal oilvel varko“.

Investiranje NIS-a u reanimaciju domaćih naftnih nalazišta, uz primenu novih tehnologija i razradu složenih ležišta, dovelo je do povećanja proizvodnje na postojećim nalazištima i rasta resursne baze, ističe se u saopštenju.