Neophodne mere za oživljavanje duvanske privrede

PinterestFacebookTwitterShare

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) najavila je da će resornim ministarstvima danas uputiti predloge mera za rešavanje postojećih problema u duvanskoj industriji. Predlozi se pre svega odnose na izradu strategije razvoja proizvodnje duvana do 2015. , izmenu sadašnje strukture subvencija u primarnoj proizvodnji duvana i akciza u preradi duvana. 

Neophodno je povećanje minimalne akcize kroz izmenu načina njenog računanja, i to prelaskom sa najprodavanije cenovne kategorije na prosečnu ponderisanu cenu, kao što je slučaj u EU, smatra sindikat.

Predlaže se i razmatranje eventualnog uvođenja dodatnih restrikcija u primeni Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, jer bi po njihovoj oceni, takva mera ugrozila proizvodnju duvana i dovela do gašenja radnih mesta u toj grani privrede.

Zahtevi granskog sindikata poljoprivrede i duvanske industrije ASNS biće upućeni ministarstvima poljoprivrede i trgovine, finansija, ekonomije i regionalnog razvoja i zdravlja.

Predsednik granskog sindikata poljoprivrede i duvanske industrije ASNS Dejan Janićijević kazao je na konferenciji za novinare da je neophodno da se svi relevantni činioci što pre okupe kako bi pronašli najpovoljnije rešenje za aktuelne probleme u toj proizvodnji.

On je istakao da je „ova godina jedna od najtežih u istoriji duvanske privrede u Srbiji‚‚ , dodajući da je “ samo u 2011. izgubljeno blizu 3.000 radnih mesta u direktnoj proizvodnji“.

Janićijević je precizirao da se pre svega traži da Ministarstvo poljoprivrede i trgovine izradi strategiju razvoja proizvodnje duvana do 2015, koja bi trebalo da „definiše ekonomski profitabilnu i tržišno orijentisanu proizvodnju duvana koja će biti interesantna za poljoprivredne proizvođače“.

Taj sindikat predlaže i promenu politike subvencionisanja proizvodnje duvana kako bi one bile davane na osnovu kvaliteta i količine proizvedenog duvana, a ne po hektaru, kao što je sada slučaj, kazao je on, napominjući da bi do tačnog iznosa trebalo doći dogovorom koji bio pogodan za sve strane.

Kada je reč o promeni strukture akcize, Janićijević je objasnio da sindikat predlaže i smanjenje proporcionalne akcize uz istovremeno povećanje specifične akcize kako bi njihov odnos bio uravnotežen i iznosio 50:50.

Duvanska industrija u Srbiji obuhvata ukupno 17 fabrika, od čega su četiri svetske kompanije za proizvodnju cigareta, a 13 fabrika za otkup i preradu duvana, podsetio je Janićijević.

Ceo taj lanac direktno i indirektno zapošljava 20.000 ljudi, uključujući lokalne dobavljače, prodavce, proizvođače ambalaže, transport, a proizvodnja duvana je i osnovno zanimanje i jedini prihod za 10.000 poljoprivrednih domaćinstava, kazao je on.