Prvi „Lastin“ autobus na prirodni gas

PinterestFacebookTwitterShare

Prvi autobus SP „Lasta“ sa pogonom na prirodni komprimovani gas krenuće sutra u 10.30 sati na liniji Beograd – Draževac. Reč je o prvom autobusu u Srbiji kod kojeg je pogonsko gorivo prevedeno sa dizela na prirodni gas, a motor Evro 2 transformisan u klasu motora Evro 5, čime će značajno biti smanjena emisija štetnih gasova.

Projekat su realizovali „Lastini“ mehaničari i električari, koji su prošli edukaciju za ugradnju CNG uređaja u vozilo, a svi potrebni atesti su izvršeni na Mašinskom fakultetu u Beogradu.

Autobus sa prirodnim gasom saobraćaće na prigradskim linijama od „Lastinog“ terminusa Banovo brdo ka Vraniću, Taraišu, Draževcu, kao i na ekspres liniji Autobuska stanica „Lasta“ – Avala – Banovo brdo – Barajevo.

Pored ovog vozila marke FAP, sa Mercedesovim motorom, „Lasta“ će do aprila 2012. godine ugraditi CNG uređaje u još 14 autobusa.

Jedno od ovih vozila je u završnoj fazi i u saobraćaj će biti uključeno oko Božićnih praznika.

Cilj uvođenja autobusa na prirodni gas je smanjenje emisije štetnih izduvnih gasova, odnosno zaštita životne sredine.

Ovakvi autobusi već prevoze putnike u gradskom saobraćaju Pariza, Berlina i drugih evropskih metropola. „Lasta“ primenjuje čiste tehnologije i kroz nabavku vozila koja ispunjavaju standarde u pogledu emisije izduvnih gasova, a koriste evrodizel gorivo.