Agrobanka najavila dokapitalizaciju u 2012. godini

PinterestFacebookTwitterShare

Predsednik Izvršnog odbora Agrobanke, Dušan Antonić, izjavio je danas da ta banka u idućoj godini planira „ozbiljnu dokapitalizaciju“, vrednu između 50 i 100 mil EUR.
 
On je agenciji Beta rekao da bi ta dokapitalizacija mogla biti obavljena polovinom 2012. godine i dodao da Agrobanka ima preliminarnu saglasnost države, koja je najveći pojedinačni vlasnik, da se dokapitalizuje.
 
– Hteli bismo da Agrobanku podignemo na viši nivo, imajući u vidu značaj agrara i sve veće potrebe tog sektora za kreditiranjem – rekao je Antonić.
 
Prema podacima objavljenim na sajtu Narodne banke Srbije (www.nbs.rs), ukupna bilansna aktiva poljoprivredne banke Agrobanka je 78,6 milijardi dinara. Država Srbija trenutno je najveći pojedinacni akcionar Agrobanke sa učešćem od 20,07%, zatim sledi Hypo kastodi sa 6,92%.
 
Antonić je naveo da bi „možda i do Nove godine“ mogla biti emitovana emisija akcija u korist države, kojom će država Srbija povećati vlasničko učešće u toj banci na 25%.
 
– Za emitovanje akcija za državu čekamo potpisivanje ugovora sa ministrom finansija, nakon čega se ide u proceduru izdavanja – rekao je on.
 
Prema odluci Skupštine Agrobanke iz novembra, konverzija duga državi će biti urađena emitavanjem 49.318 običnih akcija u vrednosti od 493,2 miliona dinara, čime će ta banka trajno regulisati obaveze prema Vladi Srbije.
 
Antonić je naveo da Agrobanka najviše zajmova plasira u agraru, agroindustriji i prometu poljoprivednih proizvoda i istakao da će i dalje nastaviti da podržava realni sektor i favorizuje proizvodnju i izvoz. On je rekao da je procenat nenaplativih potraživanja u toj banci između 20 i 25% i dodao da se zbog globalne ekonomske krize više oseća nedostatak dugoročnih izvora finasiranja i novca za obrt.
 
Član Izvršnog odbora Agrobanke, Branislav Pešić, podsetio je da je ta banka u prvih devet meseci ove godine imala gubitak od 2,2 milijarde dinara, navodeće da su ove godine pogoršani rezultati, pre svega zbog orijentisanosti prema realnom sektoru.
 
– Mislim da ove godine nećemo ostvariti pozitivan rezultat upravo zbog lošeg stanja privrede, koju je pogodio drugi talas krize – rekao je on.
 
Pešić je dodao da će poslovni rezultati u ovoj godini zavisiti od mogućnosti refinansiranja najvećih dužnika.