Izlovljeno 600 tona ribe

PinterestFacebookTwitterShare

U ribnjaku „Saničani“ kod Prijedora u jesenjoj sezoni izlovljeno je 600 tona konzumne ribe čijim su kvalitetom u ovom preduzeću izuzetno zadovoljni.
 
„Dugotrajan sušni period i problemi zbog nedostatka vode, kao i njena visoka temperatura u jezerima tokom leta, odrazili su se na količinu proizvedene ribe, ali ne i na njen kvalitet koji je odličan, što potvrđuje i podatak da je gotovo celokupna količina već prodata“, izjavila je Daliborka Pajdić, direktorka „Saničana“.
 
U ovom ribnjaku najviše se uzgaja šaran, zatim tolstolobik i amur, kao i manje količine smuđa, štuke i soma. Najveće količine proizvedene ribe plasirane su, kao i do sada, na tržište Srbije, dok su manje količine prodate na domaćem tržištu.
 
Prosečna veleprodajna cena ribe iznosi četiri do 4,20 KM po kilogramu, i iako je povoljnija u odnosu na raniju, Pajdićeva smatra da je, uzimajući u obzir sve troškove njenog uzgoja, ona još niska.
 
„Ohrabrujući je pomak nedavno smanjivanje visokih vodonaknada sa kojim je ribarstvo u Srpskoj bilo bespotrebno opterećeno u protekle tri godine. Nismo tražili nikakav povlašten status, već da budemo ravnopravni s našim okruženjem“, istakla je ona.
 
Pajdićeva je naglasila da će sledeća godina biti još teža od ove jer će se, i pored smanjenja vodonaknada i razmišljanja o povećanju podsticajnih sredstava, uz redovne obaveze i velika opterećenja suočiti najverovatnije sa daljim povećanjem cene riblje hrane i posebno sa problemom izmirivanja dugovanja po osnovu vodonaknada iz proteklih godina, koja su uz obračun kamate dostigla iznos od 300.000 KM.
 
Ona je istakla da je razočarana odnosom kreatora ekonomske politike maćehinskim odnosom prema proizvodnim preduzećima i dodala da, s obzirom na plate budžetskih korisnika, potpuno razume nezadovoljstvo 59 zaposlenih radnika „Saničana“ svojim primanjima, čija je prosečna plata 580 KM.
 
Osim što je jedan od najstarijih u BiH, Ribnjak „Saničani“ se ubraja i u najveće u državi, jer se sa svojih 35 jezera prostire na 1.300 hektara.