Jeftini gas od proleća?

PinterestFacebookTwitterShare

Jeftiniji gas iz Rusije u Srbiju mogao bi da stigne sledećeg proleća. Jer, „Srbijagas“ završava usaglašavanje destogodišnjeg ugovora sa „Gaspromom“, čime bi troškovi uvoza energenta mogli da budu smanjeni. Ovaj sporazum mogao bi najranije da bude potpisan sledećeg februara, ali tek kada bude produžen međudržavni ugovor između Srbije i Rusije.

– Osnovne odredbe ugovora smo utvrdili, a drugi deo završićemo u drugoj polovini januara – kaže za „Novosti“ Dušan Bajatović. – Potrebno je da se usaglasimo oko zajedničkih poslova, koji obuhvataju izgradnju gasnih elektrana. Ali, potpisivanju ovog ugovora sa „Gaspromom“ prethodi međudržavni sporazum između Srbije i Rusije, koji moraju da ratifikuju skupštine obe zemlje. Ako budemo radili dovoljno brzo, naš parlament mogao bi da ga izglasa u februaru.
 
Prema Bajatovićevim rečima, postignut je dogovor da se Srbiji isporučuje pet milijardi kubika gasa godišnje, što je dva i po puta više nego sada. Biće izbegnuti i penali za nepovučene količine energenta, ali cena gasa i dalje će zavisiti od kretanja cena sirove nafte na svetskim berzama.
 
Kako je za „Novosti“ potvrđeno u „Gaspromu“, postojeći jednogodišnji ugovor sa „Srbijagasom“ produžen je i na 2012. godinu, sa klauzulom prestanka važnosti čim desetogodišnji sporazum bude potpisan.