Dug ratara dostigao 40 miliona maraka

PinterestFacebookTwitterShare

Dug poljoprivrednika u Srpskoj prema Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS dostigao je skoro 40 miliona maraka. 

Portparol Ministarstva saobraćaja i veza RS Bojan Kecman rekao je da po raznim osnovama ratari Ministarstvu duguju više od 30.000.000 maraka, pa dodao da će uskoro na ove obaveze ratara biti dodata i dugovanja za repromaterijal za prolećnu sjetvu u ovoj godini.

– Više od 100 fizičkih lica potpisalo je ugovor o reprogramu duga i reprogramu reprograma duga na osnovu kojeg bi do kraja ove godine trebalo da vrate 500.000 KM. Pravna lica na osnovu potpisivanja ovog ugovora imaju rok da za četiri godine vrate dug, a šest pravnih lica trebalo bi da vrati oko 660.000 KM – kazao je Kecman.

On je naglasio da prema Direkciji za robne rezerve, za mineralno đubrivo i dizel gorivo iz 2009. godine, kao i semensku pšenicu iz iste godine, dug ima 4.305 poljoprivrednika. Direktor Direkcije za robne rezerve RS Radovan Samardžija rekao je da poljoprivrednici za veštačko đubrivo u ovoj godini duguju oko šest miliona maraka, dok obaveze za evro dizel iznose oko tri miliona maraka.

– Poljoprivrednicima je za setvu podeljeno 24.000 tona đubriva u vrednosti od oko 19 miliona maraka – rekao je Samardžija i dodao da je samo 52 odsto poljoprivrednika izmirilo obaveze za preuzeto mineralno đubrivo, a rok za izmirenje obaveza istekao je 12. decembra. Samardžija je naglasio da je Vlada RS na poslednjoj sjednici odobrila Direkciji za robne rezerve osam miliona maraka da uplati dobavljaču iz Srbije za dostavu mineralnog đubriva za prolećnu setvu u ovoj godini.

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS Vladimir Usorac rekao je da su poljoprivrednici tražili da im se otpiše ovogodišnji dug za repromaterijal, ali da još uvek nisu dobili nikakve povratne informacije iz Vlade RS.

– Poljoprivrednici trenutno nemaju novca jer nam u prethodne tri godine vremenski uslovi nisu “išli naruku” i većina površina pod poljoprivrednim kulturama je stradala – rekao je Usorac i naglasio da poljoprivrednici ne beže od svojih obaveza, kao i da će dugovanja izmiriti onda kada budu imali novca.

Poljoprivrednik iz Lijevča Draško Banjac kaže da bi poljoprivrednici izmirili svake godine svoj dug da su mogli da očuvaju zasejane površine poljoprivrednim kulturama.

– Izgleda da će nas loša sreća pratiti i dalje jer nismo imali uspešnu ni jesenju setvu u ovoj godini zbog suvog vremena, a većina useva je već uništena – rekao je Banjac.