Predstavljen idejni projekat HE „Foča“ i „Buk Bijela“

PinterestFacebookTwitterShare

U prostorijama preduzeća “Hidroelektrane /HE/ na Drini” u Višegradu juče je predstavljen idejni projekat sa studijom izvodljivosti za izgradnju hidroelektrana “Buk Bijela” i “Foča” na reci Drini kod Foče, prema kojem bi hidroelektrane bile završene za pet, odnosno šest godina, te bi u ovaj investicioni poduhvat bilo uloženo 312 miliona evra.
 
Idejni projekat je izradila švajcarska kompanija “Štuki”, a generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske /RS/” Branislava Milekić zadovoljna je što se nakon 26 godina prišlo pripremama za izgradnju hidrocentrale u Srpskoj.
 
“Sad imamo idejno rešenje koje je ekonomski isplatljivo i tehnički izvodljivo, a pri njegovoj izradi vodilo se računa i o interesima lokalne zajednice i cele regije”, naglasila je Milekićeva i dodala da u narednih pola godine sledi javna rasprava, pa revizija projekta i konačno dobijanje građevinske dozvole za početak izgradnje hidroelektrana kod Foče.
 
Prezentaciji projekta prisustvovali su i predstavnici opštine Foča, koji su zadovoljni idejnim rešenjem ukoliko je, kako kažu, početna tačka za javnu raspravu i pronalaženje interesa i lokalne zajednice gde će se hidroelektrane graditi.
 
“Studija o uticaju hidroelektrana na životnu sredinu realno prikazuje stanje, ali mi ćemo u javnoj raspravi tražiti više sredstava za obnovu i izgradnju infrastrukture i što veće zapošljavanje naših ljudi”, rekla je zamenik načelnika opštine Olivera Elez.