Kompanija koja upravlja Fukušimom podiže cenu struje

PinterestFacebookTwitterShare

Japanska kompanija Tepco, koja upravlja nuklearnom elektranom Fukušima, saopštila je danas da će morati da poveća cenu struje kako bi pokrila troškove prelaska na proizvodnju iz drugih izvora.

Kako je navela kompanija, računi za struju moraće da budu veći jer Tepco možda neće biti u stanju da opstane bez dodatnih sredstava.

Tokyo Electric Power, Tepco, moraće da plati nadoknadu gradjanima iz okoline elektrane evakuisanim zbog radijacije, kao i ogromne troškove zatvaranja Fukušime. Nije precizirano koliko će poskupeti električna energija koju Tepco isporučuje potrošačima. Poskupljenje mora da odobri japanska vlada. Zvaničnici i stručnjaci od nedavno ukazuju da kompaniji Tepco možda jedno preostaju nacionalizacija i vladin paket pomoći.

Predsednik kompanije Tošio Nišizava izrazio je žaljenje zbog najavljenog poskupljenja i zatražio razumevanje potrošača navodeći da Tepco očekuje da mu troškovi za gorivo u fiskalnoj 2011. budu za 830 milijardi jena (10,6 milijardi dolara) veći nego godinu pre.

Istovremeno se troškovi za kompenzacije žrtvama, za dekontaminaciju i za zatvaranje Fukušime mere milijardama dolara i deo novca iz državne kase već je doznačen za delimično pokriće tih troškova.

Akcije kompanije Tepco, koje su nekada smatrana sigurnom investicijom, od marta su izgubile na vrednosti oko 90 odsto i sada se prodaju po 222 jena za hartiju.

U martovskom razornom zemljotresu i cunamiju u Japanu teško su oštećena tri reaktora u nuklearnoj elektrani Fukušima. Bila je to najveća nuklearna kriza u svetu nakon one u Černobilju.

Japanska vlada juče je procenila da će za stavljanje Fukušime van pogona biti potrebno 40 godina.