Moguće niže kamate na stanove

PinterestFacebookTwitterShare

Uslovi za subvencionisane stambene kredite mogli bi u narednoj godini da budu znatno povoljniji ako prođe predlog Ministarstva za prostorno planiranje, koji predviđa niže kamate, manje učešće i brisanje starosne granice. U nadležnim ministarstvima ekonomije i finansija, međutim, nisu upoznati sa predlogom kabineta ministra Olivera Dulića, a u svakom slučaju nova uredba može da se radi tek kada Skupština Srbije usvoji budžet.

– Usvojeni budžet je osnov da neko ministarstvo donese podzakonski akt na osnovu kojeg će biti regulisano pitanje subvencionisanih stambenih kredita – kaže za „Novosti“ Nemanja Komazec, državni sekretar u Ministarstvu za prostorno planiranje. – Prema predlogu budžeta, na razdelu našeg Ministarstva je 1,2 milijarde dinara, za koje planiramo da donesemo uredbu na koji način će se taj novac koristiti. Naša je namera da u 2012. godini uslovi za subvencionisane stambene kredite budu povoljniji.

Pre svega, Ministarstvo traži nižu kamatnu stopu. Po ovogodišnjoj uredbi ona je iznosila 4,9 odsto plus šestomesečni euribor.

U predlogu uredbe će biti izbrisana granica, koja se tiče godina starosti. „Do sada je korisnik subvencionisanog kredita mogao da bude starosti do 45 godina, a mi ćemo predložiti da ta starosna granica ne bude definisana uredbom, odnosno da banke odobravaju subvencionisane stambene kredite građanima za koje procene da mogu da izmiruju obaveze,“  ističe Komazec.