Alžir dobija 2 mlrd evra za modernizaciju

PinterestFacebookTwitterShare

Alžir, jedna od najlepših prestonica Mediterana, dobiće blizu dve milijarde evra za modernizaciju, saopštio je prefekt Alžira Mohamed Kebir Adu. Znatna suma namenjena je realizaciji velikih projekata, uključujući izgradnju tri autobuske stanice i parkinga koji nedostaju gradu zagušenom saobraćajem, sređivanju plaža na kojima se mali broj Alžiraca kupa zbog neodgovarajuće infrastrukture, kao i obnovi puteva.

Deo sredstava utrošiće se za produženje mreže metroa, koja trenutno ima 10 stanica od istoka prema centru grada u dužini od 8,5km i kojom se dnevno preveze blizu 60.000 ljudi.

Planirana mreža duga 40 km trebalo bi da bude dovršena do 2020. godine. Ministar saobraćaja Amar Tu najavio je ove godine da će planirana tramvajska mreža za devet godina takođe biti duga 40 km. Krajem maja otvorena je tramvajska trasa duga 7,2 km.

Radovi će obuhvatiti i Veliku džamiju u Alžiru, koja ima kapacitet za 120.000 vernika. Džamija će dobiti biblioteku, konferencijsku salu, muzej islamske umetnosti i istorije i centar za istraživanje istorije Alžira.