Prodaje se Rudnik Kovin

PinterestFacebookTwitterShare

Agencija za privatizaciju Srbije (www.priv.rs) objavila je danas tender za prodaju rudnika za podvodnu eksploataciju uglja „Rudnik Kovin“ u restrukturiranju, po minimalnoj ceni od 3,37 miliona evra.

 
Kako se navodi u javnom pozivu objavljenom na sajtu Agencije za privatizaciju, potencijalni kupac će za rudnik, koji se nalazi u Deliblatskom ritu, morati da obezbedi minimalnu investiciju od 2,5 miliona evra u periodu od tri godine, i minimalni socijalni program.
 
Kupac „Rudnika Kovin“ obavezan je i da uplati 346.700 evra za infrastrukturno opremanje lokacije za eksploataciju i korišćenje infrastrukturnih objekata i da otkupi sve zalihe gotovih proizvoda koje nisu opterećene zalogom.
 
Kako se precizira, na tenderu mogu učestvovati firme koje se bave eksploatacijom uglja i drugih ruda ili proizvodnjom proizvoda od ostalih nemetalnih minerala, pod uslovom da su u 2010. imale prihod od 10 miliona evra ili da su na dan 31. decembra 2010. imale poslovnu imovinu vrednu 50 miliona evra.
 
U slučaju da na tenderu učestvuje konzorcijum, te uslove mora da ispunjava nosilac konzorcijuma, koji mora da ima najmanje 51 odsto učešća.
 
„Rudnik Kovin“ se bavi eksploatacijom lignita i mrkog uglja, a potencijalni vlasnik mora da nastavi da se bavi tim poslom najmanje pet godina.
 
Rudnik je vlasnik zemljišta u Deliblatskom ritu, koje je kategorizovano kao šuma četvrte klase. Depozit za učešće na tenderu za taj rudnik je 400.000 evra. Zahtev za tendersku dokumentaciju može se podneti do 16. januara 2012. godine, a rok za dostavljanje obavezujućih ponuda je 27. januar.