„Bank of America“ kažnjena sa 335 mil dolara zbog rasizma

PinterestFacebookTwitterShare

Zbog optužbi za rasizam “Bank of America” moraće da plati kaznu u iznosu od 335 miliona dolara (257 miliona evra). Njenoj ćerka firmi “Countrywide” stavlja se na teret da je afroameričkim i latinoameričkim klijentima nudila lošije uslove nego ostalim korisnicima njenih usluga.

Više od 200.000 klijenata ove banke je zbog svog porekla i boje kože plaćalo previsoke kamate, zaključilo je američko ministarstvo pravde posle višegodišnje istrage. Milionski iznos je samo deo nagodbe koju je banka zaključila sa ministarstvom.

“Finansijska preduzeća treba da donose odluke na osnovu platežne sposobnosti svojih klijenata, a ne na osnovu boje kože”, rekao je američki ministar finansija Erik Holder u Vašingtonu. Prema njegovim rečima, ovo je najveća kazna koju je neka banka ikada platila zbog optužbi za rasizam.
Sporazum, koji je vlada nazvala istorijskim, odnosi se na period od 2004. do 2008. godine, tokom koga su afroamerikanci i latinoamerikanci plaćali veće kamate i takse nego građani bele puti.
 
Kako sa navodi, oštećeni su umesto povoljnih “primarnih pozajmica”, dobijali skuplje “subprimarne kredite”, zbog čega su plaćali veće kamate za nekretnine. Sada će, međutim, biti obeštećeni iz ovog milionskog iznosa.

“Bank of America” je preuzela “ Countrywide ”, nekada najveću banku koja je davala kredite za kupovinu nekretnina, usred finansijske krize 2008. Ispostavilo se da je to bila velika greška, jer je često morala da odgovara za sporne poslovne poduhvate svoje ćerka firme, što joj je prouzrokovalo gubitke koji se mere milijardama.