Tadić obišao radove na delu Koridora 10

PinterestFacebookTwitterShare

 Predsednik Srbije Boris Tadić obišao je danas istočni krak Koridora 10, kod Dimitrovgrada, i istakao da krediti za finansiranje saobraćajne infrastrukture imaju punu ekonomsku, ali i moralnu opravdanost.

„Zadužujući se za izgradnju autoputeva i železnice, država se zadužuje za dobrobit budućih generacija. Niko ne može da kaže da je ovakvo zaduživanje nemoralno“, rekao je Tadić, pošto je sa ministrima Milutinom Mrkonjićem i Oliverom Dulićem obišao dve tačke na deonici autoputa koji će povezivati Pirot i Dimitrovgrad.

Tadić je naglasio da je izuzetno važno završiti istočni krak Koridora 10 pre nego što bude završen drumski koridor kroz Bugarsku i Rumuniju, jer će tako glavna transportna žila kucavica, koja povezuje Malu Aziju i Zapadnu Evropu, prelaziti preko Srbije. On je konstatovao da će uskoro biti zatvoreni tenderi za sve deonice ovog dela Koridora 10, ali i da će realizacija radova biti veoma teška zbog konfiguracije terena.

Predsednik Srbije nije želeo da licitira sa rokovima za završetak radova, jer smo, kako je objasnio, mnogo puta opekli prste postavljajući rokove.Predsednik Tadić istakao je i značaj završetka obilaznica oko Beograda, kao najopterećenijeg dela Koridora 10 i važnost što brže realizacije radova na Koridoru 11, najpre na pravcu od Čačka do Preljine, za šta bi finansijska konstrukcija trebalo da bude završena krajem ove i početkom sledeće godine.Tadić je naglasio i značaj ulaganja u železnicu, čija je modernizacija duž Koridora 10 od primarnog značaja za razvoj privrede. Za razvoj građevinske industrije je, prema njegovim rečima, osim ulaganja u putnu infrastrukturu, važno i inteziviranje radova u oblasti visokogradnje, što međutim neće biti moguće izvesti u najvećoj mogućoj meri dok god traje eklonomska kriza.

Tadić, koji je danas sa ministrom Dulićem posetio sportsku halu u izgradnju u Beloj Palanci, kao i sportsku halu u Dimitrovgradu, podsetio je da država ulažujući u takve projekte nastoji da pomogne visokogradnju u okviru svojih mogućnosti.