Godišnji prosek e-kupovine 58 evra

PinterestFacebookTwitterShare

Kupovina preko interneta ima mali obim u Srbiji, ali se očekuje se da će broj transakcija u 2011. biti za 50 odsto veći nego prošle godine, uz ostvareni prihod od 1,6 milijardi dinara, rečeno je u Privrednoj komori Srbije.
 
Učešnici okruglog stola o elektronskoj trgovini zaključili su da je ta oblast u Srbiji još u povoju i da je najvažnije afirmisati elektronsku trgovinu kao siguran način kupovine i obučavati korisnike. 

Prošle godine broj transakcija bio je oko 100.000, a do kraja ove očekuje se oko 150.000, ali je Srbija i pored usvojene regulative među najnerazvijenijim evropskim zemljama po kupovini preko interneta. Prosečna potrošnja svakog stanovnika u Srbiji u internet trgovini je oko 58 evra, dok je u Evropi taj prosek znatno veći – oko 887 evra. 

U našoj zemlji postoji oko 1.000 onlajn prodavnica, a svega 10 odsto pruža mogućnost plaćanja karticom. 

Najveći problemi postoje u elektronskoj trgovini sa inostranstvom i iako je usvojen jedan broj zakona, usaglašenih sa propisima Evropske unije, oni ne prate razvoj internet trgovine. Manje problema imaju trgovci koji se bave unutrašnjom trgovinom ali je neophodna obuka kako građana tako i službenika na šalterima, koji zahtevaju priznanice i kopije priznanica i za elektronske transakcije, otežavajući tako ovaj vid poslovanja, istaknuto je u PKS. 

Istraživanja pokazuju da su mali trgovci posebno zainteresovani za elektronsku trgovinu, jer im se otvara tržište od 140.000 kupaca, objavljeno je na sajtu PKS.